« Život
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
hrvatski roditelji

30 posto roditelja udara svoje bebe!

Čak 50 posto hrvatskih majki odustaje od dojenja već u prvom mjesecu, a 30 posto roditelja ne koristi sjedalicu u automobilu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UNICEF

,

dojenje

,

Tanja Radočaj

,

hrvatski roditelji

,

udaranje djece

Na Veleučilištu u Kninu održan je stručni skup pod nazivom "Važnost ranog razvoja djece i poticajnog roditeljstva", u sklopu kojega je predstavljen UNICEF-ov projekt "Prve tri su najvažnije".

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Tanja Radočaj, predstavila je pritom anketu provedenu među roditeljima djece stare između 6 i 9 mjeseci, koja je pokazala zabrinjavajuće rezultate, piše Jutarnji list.

Činjenica koja najviše zabrinjava je da je čak 30 posto roditelja u posljednjih sedam dana udarilo svoje dijete do godinu dana starosti.

Roditeljsku nebrigu pokazuje i podatak da u Hrvatskoj čak 50 posto majki odustaje od dojenja već u prvom mjesecu djetetova života, a preko 30 posto roditelja ne koristi sjedalicu za dijete u automobilu.

Roditelji su najčešće zabrinuti jer njihovo dijete slabo jede i ne spava dovoljno, a 17 posto majki priznaje da su plakale jer nisu znale što učiniti.

Gotovo 90 posto roditelja nerviralo se zbog ponašanja djece, a 40 posto njih se ljutilo na djecu.

Brigu, pak, roditelji pokazuju kad koriste hodalicu. Naime, 63 posto djece koristi hodalicu, no stručnjaci kažu da to ne bi trebali činiti, jer hodalica ne pomaže djeci da razviju svoje motoričke sposobnosti.

Roditeljima je lakše i dijete zabaviti tako da gleda televiziju, što je vrlo štetno. Nažalost, više od 50 posto djece u Hrvatskoj već od 6 mjeseci života svakodnevno gleda TV, što, naravno, nije dobro jer impulsi koje dječji mozak dobiva s ekrana mogu biti štetni i utjecati na razvoj hiperaktivnosti kod djeteta.

Tanja Radočaj naglašava da pogreške koje se učine u prvim godinama djetetova života ostavljaju traga za cijeli život, iako je važno raditi s djecom u svim uzrastima.

19.10.2009. 13:11:37
Novi komentar
nužno
nužno