« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
STVARNO?

Nema dovoljno dokaza da kanabis ublažava mentalne poremećaje

Kanabis se koristi i u liječenju mučnine, epilepsije i traumatskih ozljeda mozga, no ta stanja nisu bila proučavana u ovoj studiji

Šteta..
Šteta.. (Arhiva)
Više o

kanabis

,

mentalni poremećaji

Pregledom više znanstvenih studija u sklopu kojih je analiziran utjecaj ljekovitih kanabinoida (aktivni sastojak marihuane) na šest mentalnih poremećaja, znanstvenici su ustanovili da "nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili njihovu učinkovitost."

Otkriće je posebno značajno za zemlje poput Sjedinjenih Država, Australije, Britanije i Kanade, gdje je medicinski kanabis dostupan pacijentima, kaže Louisa Degenhardt, stručnjakinja za droge i alkohol na Sveučilištu New South Wales.

- Ustanovili smo da ne raspolažemo dovoljno kvalitetnim dokazima kad je posrijedi ispravna procjena učinkovitosti i sigurnosti medicinskih kanabinoida ... i sve dok nam ne budu dostupni dokazi randomiziranih kontroliranih ispitivanja, ne možemo govirit o kliničkim smjernicama njihove upotrebe kod mentalnih poremećaja, podaci su koje je Degenhardt objavila u časopisu The Lancet Psychiatry.

Unatoč nedostatku dokaza iz kliničkih ispitivanja, određen broj vojnih veterana i ostalih osoba koje pate od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), depresije i anksioznosti kažu da im je kanabis bio iznimno koristan u ublažavanju nekih psihičkih simptoma.

Kanabis se koristi i u liječenju mučnine, epilepsije i traumatskih ozljeda mozga, no ta stanja nisu bila proučavana u ovoj studiji.

Tom Freeman, stručnjak za ovisnosti i mentalno zdravlje na britanskom Sveučilištu Bath, koji nije bio uključen u studiju, kazao je da ovi rezultati upućuju na hitnu potrebu za kvalitetnim istraživanjem primjene medicinskog kanabisa kako bi se dokazi proširili i postali vjerodostojniji, osobito s obzirom na to da to traže pacijenti.

31.10.2019. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno