« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 dan i 19 sati
SAVJETI

Nekoliko namirnica koje usporavaju starenje

Evo četiri anti-age namirnice koje su lako dostupne, ali ih većina ljudi ne jede dovoljno često

Jedna od boljih ;)
Jedna od boljih ;) (Arhiva)
Više o

anti-age

,

usporavanje starosti

Svi povremeno zapadnemo u rutinu kada je riječ o hrani - budimo se i jedemo isti doručak, uzimamo isti ručak i večeramo nešto na brzinu prije nego što zaključimo dan. Uvođenjem raznovrsnijih namirnica u prehranu ne samo da unosimo sve potrebne hranjive tvari, već činimo obroke zanimljivijima i istovremeno podržavamo zdravu, sjajnu i elastičnu kožu.

Liječnik s Harvarda, dr. Terry Shintani, otkrio je četiri anti-age namirnice koje su lako dostupne, ali ih većina ljudi ne jede dovoljno često.

Chia sjemenke - chia sjemenke izuzetno su korisne za zdravlje jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, sadrže puno vlakana koji potiču probavu i antioksidansa koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji oštećuje stanice. Mogu apsorbirati do 12 puta svoje težine u vodi, što ih čini odličnima za hidrataciju, a ujedno su i dobar izvor proteina, tvrdi liječnik, prenosi SheFinds. Možemo ih dodavati u jogurt, zobene pahuljice, salate ili voćne zdjele.

Kivi - kivi je jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C, antioksidansa koji potiče proizvodnju kolagena i pridonosi glađoj koži. Osim toga, sadrži puno vlakana i druge antioksidanse poput polifenola koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa na staničnoj razini.

Klice brokule - možda već redovito jedemo brokulu, ali klice brokule također su vrlo korisne. Ove naizgled jednostavne klice iznimno su bogate antioksidansima, a posebno sadrže sulforafan - snažan antioksidans i protuupalnu tvar koja može štititi od kroničnih bolesti. Klice brokule povoljno djeluju na probavno zdravlje i bogate su vitaminima C i K, folatom, kalcijem i kalijem, a ističu se i svojim antikancerogenim djelovanjem.

Kvinoja - sljedeći put kad poželimo dodati rižu uz obrok, možemo razmisliti o kvinoji kao hranjivoj alternativi. Kvinoja je jedna od rijetkih namirnica koja je potpuni izvor proteina, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Uz to, bogata je vlaknima, magnezijem, željezom, vitaminima B skupine, manganom i kalijem, ističe dr. Shintani.

Eto, sad znate ;)

14.04.2025. 18:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.04.2025. 18:23
    kivi jedem uvijek
Novi komentar
nužno
nužno