« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZRAELSKI MINISTAR:

Neizravni pregovori Izraela i Palestine osuđeni su na neuspjeh

Samo izravni pregovori u kojima će Izrael "morati donijeti teške odluke" imaju izgleda za uspjeh

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Benjamin Netanyahu

,

George Mitchell

,

Izrael Palestina

Potpredsjednik izraelske vlade ocijenio je u srijedu da su neizravni pregovori s Palestincima osuđeni na neuspjeh, u času kada američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell počinje novo posredovanje između dviju strana.

"Neizravni pregovori neće dovesti nikamo", procijenio je ministar Dan Meridor iz stranke Likuda (desnica) premijera Benjamina Netanyahua u razgovoru objavljenom u dnevniku na engleskom jeziku Jerusalem Postu.

"Dakako, želio bih da uspiju, ali mislim da neće", dodao je ministar zadužen za obavještajno i nuklearno pitanje, koji slovi kao umjereni političar u desnoj koaliciji na vlasti.

"Svaka strana će htjeti povući Amerikance na svoj teren, što će imati suprotni učinak i zapravo će međusobno udaljiti strane", dodao je Meridor.

Po ministrovim riječima, samo izravni pregovori u kojima će Izrael "morati donijeti teške odluke" imaju izgleda za uspjeh.

Mitchell se u srijedu poslijepodne treba sastati s Netanyahuom kako bi pripremili skori početak neizravnih pregovora, nakon višemjesečnog zastoja.

Težak nastavak izraelsko-palestinskih pregovora očekuje se ovih dana nakon odobrenja koje je Arapska liga u subotu dala palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu.

Kao uvod u pregovore, američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je 20 minuta telefonski razgovarao s Netanyahuom.(hina/metro-portal)

05.05.2010. 10:48:11
Novi komentar
nužno
nužno