« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
WWF

Nećemo odustati dok zelena energija ne bude istinski zelena

EP je na plenarnoj sjednici iznevjerio europske građane prihvaćanjem niza pravila o održivom financiranju kojima će se usmjeriti milijarde eura u aktivnosti koje će ubrzati klimatske promjene i naštetiti planet

Kad lažeš ljudim u oči...
Kad lažeš ljudim u oči... (WWF Adria)
Više o

zelena energija

,

lažna zelena energija

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su imali priliku odbiti dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti, zakon koji uključuje prirodni plin i nuklearnu energiju u taksonomiju EU-a, koja se smatra vodičem Europske unije za zelena i održiva ulaganja. Međutim, nisu donijeli takvu odluku.

Ovim novim zakonom prirodni plin i nuklearna energija dobit će „zelene oznake", unatoč visokim emisijama koje nastaju zbog plina i visokoradioaktivnog otpada koji nastaje proizvodnjom nuklearne energije. Milijarde eura mogle bi se preusmjeriti sa obnovljivih izvora energije na riskantne i lažno zelene izvore energije, zbog čega će se zelena tranzicija dodatno unazaditi.

Uoči današnjeg glasanja, gotovo pola milijuna ljudi diljem Europe pozvalo je svoje zastupnike u Europskom parlamentu da odbace ekomanipulaciju i uključivanje lažno zelenih izvora energije u EU taksonomiju. Time se dokazuje da europski građani ne podržavaju ovakve lažno zelene zakone.

„Prirodni plin i nuklearna energija nisu zeleni izvori energije, a njihovo označavanje takvima očita je ekomanipulacija, odnosno greenwashing. Ovom odlukom mogla bi se ubrzati klimatska kriza i riskirati budućnost generacija koje dolaze. Danas su lobisti prirodnog plina i nuklearne energije pobijedili, čime omogućuju oduzimanje milijardi eura od obnovljivih izvora energije nužno potrebnih za klimatsku tranziciju i njihovo preusmjeravanje u riskantne izvore energije", poručila je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

„Izgubili smo ovu bitku, ali nećemo odustati od borbe. Vjerujemo da ovaj dopunski delegirani akt nije u skladu s Uredbom o taksonomiji EU-a, stoga ćemo zajedno s ostalim uredima WWF-a diljem Europe i drugim organizacijama poput ClientEarth-a istražiti sve potencijalne načine, uključujući pravne radnje, kako bismo zaustavili ekomanipulaciju i zaštitili vjerodostojnost EU taksonomije. Pozivamo države članice i zastupnike u Europskom parlamentu da učine isto", nastavlja Kalauz.

Uključivanje prirodnog plina u EU taksonomiju stvara ozbiljan rizik od sukoba s drugim zakonima Europske unije, posebice s obvezama EU-a prema Pariškom sporazumu, Europskom propisu o klimi, Ugovoru o funkcioniranju Europske unije i samoj Uredbi o taksonomiji.

WWF također poziva financijske institucije da ne onečišćuju svoje zelene financije korištenjem tog dopunskog delegiranog akta o taksonomiji i odbiju podržati ili kupiti lažno zelene obveznice, uključujući one povezane s plinom i nuklearnom energijom - budući da trenutno svjetsko tržište zelenih obveznica isključuje oboje.

08.07.2022. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.07.2022. 08:34
    Bravo
Novi komentar
nužno
nužno