« Život
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Ne treba ići ranije u mirovinu

Prestanak rada i uživanje u zasluženoj mirovini i sporijem načinu života ima mnoge benefite - no također može izazvati i ubrzano usporavanje rada mozga

Ne prerano...
Ne prerano... (Arhiva)
Više o

mirovina

,

rana mirovina

Svi jedva čekamo penziju, štoviše, smišljamo sve moguće razloge kako bi u nju otišli što ranije - a to, vjerovali ili ne, nije dobro za nas.

Povećanje očekivanje životne dobi i smanjenje nataliteta doveli su do ubrzanog starenja populacije u Kini, zbog čega je uvedena nova shema ruralne mirovine (NRPS).

NRPS nudi stabilne prihode sudionicima koji odu u mirovinu sa 60 godina. Studija je pokazala da ovaj pristup, uz sve svoje benefite, također ima i druge posljedice koje nisu toliko pozitivne.

"Sudionici programa prijavljuju značajno niže razine društvenog angažmana, manje volontiranja i socijalne interakcije u odnosu na one koji ne sudjeluju u programu," kaže primijenjeni ekonomist Plamen Nikolov sa sveučilišta Binghamton u New Yorku.

"Vjerujemo da je povećana socijalna izolacija čvrsto povezana s bržim kognitivnim propadanjem među starijom populacijom," dodaje.

Proučavajući testove epizodičnog prisjećanja, ali i druge metode za mjerenje kognitivnih sposobnosti, istraživači su analizirali 10 godina vladinih podataka o 15.990 pojedinaca, od kojih su mnogi živjeli u zajednicama koje su usvojile novu shemu.

Mirovina je donijela neke pozitivne promjene: umirovljenici su u prosjeku konzumirali manje alkohola, a porasla je i vjerojatnost da će prestati pušiti. Popravile su im se i navike spavanja.

Međutim, pale su im socijalne aktivnosti i aktivnosti vezane uz mentalnu konduciju.

Smanjenje kognitivne funkcije najviše se vidjelo u odgođenom prisjećanju - sposobnošću prisjećanja informacija kasnije - koji je prediktor demencije. "Pojedinci u zajednicama koje su uvele ovu shemu imali su značajno niže rezultate u odnosu na one koji su živjeli u mjestima koji nisu nudili ovaj program," kaže Nikolov.

"U gotovo 10 godina nakon implementacije ovog programa, on je doveo do smanjenja kognitivnog performansa na razini gotovo petine standardne devijacije u mjerenjima."

Istraživači pretpostavljaju da je ključ u kognitivnom propadanju koje su primijetili upravo socijalna izolacija - a to je nešto čemu se može doskočiti uvođenjem programa i aktivnosti za starije u zajednicu.

 

20.01.2023. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno