« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NOSTALGIJA

Ne smatraju svi da je pad komunizma bio dobra stvar

Među građanima 'Višegradske skupine' mnogo je onih koji smatraju da se prije '89. živjelo bolje nego danas

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Poljska

,

Češka

,

Mađarska

,

Slovačka

,

Višegradska skupina

,

istočna Europa

,

pad komunizma

Većina stanovnika istočne Europe smatra da bolje živi sada nego za vrijeme komunizma, ali velik broj ljudi, osobito u Mađarskoj, gleda pozitivno na život pod starim režimom, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak u Varšavi.

Istraživanje, koje je u četirima zemljama Višegradske skupine proveo varšavski Institut za javne poslove, pokazalo je da među optimistima prednjače stanovnici Češke: 68 posto ispitanih Čeha smatra da se sada živi bolje nego u komunizmu.

Institut je ispitao više od 4.000 ljudi iz Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, a objavljivanje istraživanja poklapa se s 20. obljetnicom pada Berlinskoga zida.

Mađari su najkritičniji prema sadašnjim uvjetima života: točno polovica ispitanika vjeruje da se sada živi lošije nego uoči pada komunizma 1989., a 59 posto Poljaka, odnosno 53 posto Slovaka misli da se sada živi bolje.

Stanovnici četiriju zemalja srednje Europe također su kritični prema izgradnji demokratskih institucija. Oko 44 posto Čeha i Poljaka smatra da su nastojanja njihovih vlada u izgradnji demokracije bila uspješna, a prijelaz iz komunizma prema demokraciji pozitivno doživljava i 43 posto Slovaka. Mađari su najkritičniji - samo 26 posto ispitanika zadovoljno je demokratskim razvojem u zadnjih 20 godina. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 18:03:27
Novi komentar
nužno
nužno