« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Ne miješati lijekove protiv bolova

Istraživanje o posljedicama uzimanja više vrsta nesteroidnih protuupalnih lijekova

Znanstvenici će nastaviti s detaljnijim istraživanjem
Znanstvenici će nastaviti s detaljnijim istraživanjem
Više o

lijekovi

Osobe koje uzimaju dvije ili više vrsta nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR) kako bi suzbili ili uklonili bol, imaju, kada je zdravlje u pitanju, lošiju kvalitetu života od osoba koje protiv glavobolje, zubobolje ili sličnih tegoba uzimaju samo jednu vrstu NSAR-a, pokazali su rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici iz medicinskog centra Durham u Sjevernoj Karolini na čelu s dr. Stacey  Kovac.

‘Pacijenti često uzimaju i više od jedne vrste nesteroidnih protuupalnih lijekova kako bi uklonili, ili bar ublažili bol. Na taj način pacijenti nesvjesno dovode vlastito zdravlje u opasnost’, kazala je dr. Kovac.  Ranija su istraživanja pokazala postojanje čvrstih veza između korištenja više vrsta NSAR-a i gastrointestinalnih problema, no tada nije bilo sasvim jasno šteti li ozbiljnije njihovo uzimanje općem zdravstvenom stanju pojedinca.

Da bi to istražila, dr. Kovac je intervjuirala 138 pacijenata, koji su su za ublažavanje ili uklanjanje bolova koristili nekoliko različitih NSAR lijekova između veljače i kolovoza 2002. Ustvrdilo se da ih je 26 posto koristilo dvije ili više vrsta nesteroidnih protuupalnih lijekova te da su se ti pacijenti osjećali fizički lošije od onih koji su uzimali samo jednu vrstu spomenutog lijeka. Zbog dobivenih rezultata, znanstvenici su odlučili nastaviti s detaljnijim istraživanjima.                                     

Piše: HINA
12.02.2008. 21:46:36
Novi komentar
nužno
nužno