« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HELMANDU

NATO zadovoljan operacijom 'Zajedno'

Dosad je u akciji na jugu Afganistana ubijeno 27 talibana i dvojica stranih vojnika, a talibani pružaju minimalan otpor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Barack Obama

,

Afganistan

,

američka vojska

,

talibani

,

operacija Muštarak

,

operacija Zajedno

Najambicioznija dosad poduzeta ofenziva protiv afganistanskih talibana ušla je u nedjelju u drugi dan, a njezini su zapovjednici izrazili zadovoljstvo njezinim dosadašnjim tijekom.

Oko 12,5 tisuća savezničkih vojnika, predvođenih američkim marincima, i 2,5 tisuće afganistanskih snaga krenulo je u noći na subotu u ofenzivu na grad Mardžu, talibansko uporište u zloglasnoj pokrajini Helmandu, na jugu Afganistana.

Dosad je akciji ubijeno 27 talibanskih boraca i dvojica stranih vojnika, američki i britanski. Otpor savezničkim snagama zasad je minimalan.

Zapovjednici NATO-a "jako su zadovoljni" odvijanjem operacije nazvane Muštarak (zajedno), izjavio je u Londonu general Gordon Messenger, glasnogovornik britanske vojske, koji je dodao da je to i stajalište američkih visokih dužnosnika.

Međunarodne snage ušle su u Mardžu, osigurale strateške objekte i za sada su naišle samo na minimalan otpor, zaključio je general Messenger. Glasnogovornik američkih marinaca Josh Diddams rekao je da se u Mardži pretražuje kuća po kuća, a talibani sporadično pružaju otpor iz "džepova" u gradu.

Afganistanski ministar obrane Rahim Vardak izjavio je da je u području ostalo nekoliko stotina talibanskih boraca, a ostali su pobjegli prije početka operacije, najavljene tjednima unaprijed.

Riječ je o najopsežnijoj akciji ovoga tipa otkad je američki predsjednik Barack Obama u prosincu prošle godine najavio slanje oko 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan tijekom 2010. godine. Svrha takvoga poteza bila je preokret ratnih zbivanja u Afganistanu u trenutku kada su se talibanski napadi intenzivirali.

Muštarak je prva faza operacije širokih razmjera čiji je krajnji cilj dovođenje na vlast legitimnih afganistanskih vlasti u pokrajinu Helmand, glavno uporište ekstremista i područje, u svijetu poznato kao "glavno uzgajalište" opijuma, od čije prodaje veliku korist imaju upravo talibani. U operaciji sudjeluju američki, britanski, kanadski, danski, estonski i afganistanski vojnici. (hina/metro-portal)

14.02.2010. 10:19:39
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    14.02.2010. 11:12
    zapadnjaci ponovo rade grešku, ulaze u zamku jer su se Talibani povukli i kada zapadnjačke snage počnu biti sigurne u svoju pobjedu Talibani će ih napasti opet i to će trajati godinama... smiješno je vidjeti kako zapadnjaci svaki put kažu, 'ovo je najopsežnija akcija' i onda borbe sa šačicom pobunjenika traju godinama :-P
Novi komentar
nužno
nužno