« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
AFGANISTAN

NATO traži još 4.000 vojnika za osiguranje izbora

Hamid Karzai poručuje da Afganistan nikada neće biti marionetska država.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Jaap de Hoop Scheffer

,

Hamid Karzai

,

afganistanski izbori

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je u srijedu da su za očuvanje reda na kolovoškim izborima u Afganistanu potrebna još četiri bataljuna vojnika, odnosno približno četiri tisuće ljudi.

U toj je zemlji sada oko 17 tisuća stranih vojnika, a predviđeno je da ove godine stigne još 17 tisuća Amerikanaca.

Na pitanje koliko ih još želi za osiguranje afganistanskih izbora, De Hoop Scheffer je rekao: "Četiri bataljuna". NATO-ov bataljun broji oko tisuću vojnika.

Afganistanski ustav predviđa predsjedničke izbore u proljeće, ali datum je pomaknut na kolovoz zbog afganistanske zime, a i zato da bi strani vojnici stigli organizirati sigurnosne mjere.

Nasilje u Afganistanu na najvišoj je razini još od 2001. i invazije pod američkim vodstvom . U prošloj godini u sukobima je ubijeno oko pet tisuća ljudi, među njima i više od dvije tisuće civila, objavili su Ujedinjeni narodi, a prenosi Reuters.

Afganistanski je predsjednik Hamid Karzai poručio međunarodnoj zajednici da se ne miješa u upravljanje tom zemljom u pripremama za predsjedničke izbore, prenosi Associated Press.

Na konferenciji za novinare zajedno s glavnim tajnikom NATO-a, Karzai je rekao da strani partneri njegove vlade moraju poštovati nezavisnost Afganistana.

"Afganistan... Nikad neće biti marionetska država", rekao je.

Karzai kaže da neki u međunarodnoj zajednici predlažu da treba ograničiti moć središnje vlasti. Nije objasnio na koga misli, ali je rekao: "To nije njihov posao". "Vladanje i stvaranje mehanizma za dobru vladavinu zadaća je afganistanskoga naroda", rekao je Karzai. (hina/metro-portal)

18.03.2009. 14:20:51
Novi komentar
nužno
nužno