« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
TOPOVSKO MESO

NATO pojačava uvježbavanje afganistanske vojske

Iza plana se krije još jedan poziv na povećanje proračuna i broja savezničkih vojnika u Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

ISAF

,

Anders Fogh Rasmussen

Ministri obrane zemalja članica NATO-a u petak su se složili da je potrebno pojačati uvježbavanje afganistanskih snaga kako bi potpuno preuzele sigurnost zemlje u svoje ruke te da će od buduće vlade tražiti više standarde u obavljanju zadanih dužnosti.

Ministri NATO-a također su ocijenili da se afganistansko pitanje ne može riješiti progonom i uništenjem pojedinih terorista, već da je potrebna mnogo opsežnija strategija koja uključuje vojne napore i civilne mjere, poput obnove i razvoja.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen istaknuo je da "ulaganje u afganistanske kapacitete sada znači manje posla poslije".

"Naša će misija završiti kad Afganistanci budu spremni preuzeti odgovornost za vlastitu zemlju. Ali to se ne može učiniti bez novca. Trebat će nam i više ekipa za vježbe i više novca kako bi afganistanska vojska i policija postala održivom", rekao je Fogh Rasmussen.

Rasmussen je na konferenciji za novinare također naglasio da "vlada koja iziđe iz ovog procesa mora u očima naroda biti vjerodostojna".

Američki ministar obrane Robert Gates kazao je da su mu brojni saveznici najavili da razmatraju veći vojni i civilni doprinos Afganistanu. U misiji NATO-a u Afganistanu sada sudjeluje 65.000 američkih vojnika i 39.000 vojnika iz savezničkih zemalja. (hina/metro-portal)

23.10.2009. 19:17:07
Novi komentar
nužno
nužno