« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
IPAK NIŠTA

Iran odbio prijedlog o obogaćivanju urana u inozemstvu

Čekamo na konstruktivan odgovor drugih strana na kojem se može graditi povjerenje, poručili su iranski dužnosnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Iran obogaćivanje urana

Iran nije prihvatio UN-ov nacrt plana za smanjenje iranskih zaliha nuklearnog goriva, zbog kojeg Zapad strahuje da bi moglo poslužiti za proizvodnju oružja, a umjesto toga je predložio da će kupovati nuklearno gorivo u inozemstvu.

Sporazum koji je pripremila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) već su prihvatile druge strane, SAD, Rusija i Francuska.

Čini se da Iran ponudom drukčijeg prijedloga ostaje pri već više puta provjerenoj strategiji dobivanja na vremenu kako bi izbjegao pooštrenje međunarodnih sankcija koje mu prijete.

Iranski protuprijedlog, kako se izvješćuje, na prvi pogled Zapadu nudi malo. Iran ne samo da neće smanjiti svoje zalihe obogaćena urana koje zabrinjavaju međunarodnu zajednicu, nego traži i da mu se ukinu sankcije uvedene 2006. kako bi mogao kupovati nuklearni materijal.

"Iran želi kupovati gorivo za istraživački reaktor u okviru jasna prijedloga. Čekamo na konstruktivan odgovor drugih strana na kojem se može graditi povjerenje", prenijela je iranska televizija izjavu člana iranskog pregovaračkog tima koji je nazočio ovotjednim razgovorima u Beču.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner ocijenio je za posjeta Libanonu da "po naznakama koje dobivamo stvari nisu baš pozitivne". Pojedinosti iranskog prijedloga nisu javno objavljene, a Washington je izjavio da još čeka na službeni iranski odgovor.

Zapadni diplomati su rekli kako plan IAEA, koji također nije objavljen, zahtijeva da Teheran do kraja godine pošalje 1,2 tone od njegovih poznatih 1,5 tona zaliha niskoobogaćena urana u Rusiju i Francusku. Tamo bi bio dalje obogaćen tako da bi ga bilo teško upotrijebiti u bojnim glavama, a u Iran bi bio vraćen za uporabu u reaktoru koji proizvodi izotope u medicinske potrebe. (hina/metro-portal)

23.10.2009. 18:09:00
Novi komentar
nužno
nužno