« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
UVIJET POVLAČENJA

NATO očekuje da Afganistan preuzme odgovornost za sigurnost 2011.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je nadu da će Sjevernoatlantski savez u studenom 2011. pokrenuti proces postupnog prijenosa odgovornosti za sigurnost u Afganistanu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images/Fox/Wikipedia)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

magnetske smetnje

"Nadam se da će se na summitu NATO-a u studenom za 2011. odrediti početak progresivnog prijenosa odgovornosti Afganistancima", rekao je novinarima tijekom službenog posjeta Danskoj.

Međunarodne snage "će se povući iz Afganistana onog dana kada Afganistanci budu kadri jamčiti vlastitu sigurnost" i podsjetio da se u srpnju međunarodna zajednica složila s ciljem afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da će vlastitim snagama jamčiti sigurnost zemlje do kraja 2014."

Govoreći o trenutačnom stanju u zemlji, Rasmussen je ocijenio da ono "nije jednostavno, da još ima mnogo problema, ali da se napreduje". Istaknuo je da je za više od 80 posto Afganistanaca sada dostupna osnovna zdravstvena njega, kao i da je izgrađeno 13.000 km cesta, koje su temeljni čimbenik za gospodarski razvoj.

Rasmussen je zaključio da je jedan od ohrabrujućih znakova značajnog civilnog napretka povratak oko 5 milijuna izbjeglica. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 18:12:05
Novi komentar
nužno
nužno