« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
POLITIČKA REPRESIJA

Amnesty International kritizira ruandski zakon o genocidu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International zatražila je od Ruande da razmotri svoje zakone o 'genocidnoj ideologiji'

(Getty Images)
Više o

Ruanda

,

Amnesty International

Ruanda tvrdi da su zakoni nužni za sprječavanje ponavljanja genocida kakav se dogodio 1994. i u kojem je ubijeno 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua. Ubojstva su prestala tek kad su snage pod sadašnjim predsjednikom Paulom Kagameom preuzele vlast u zemlji.

No skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da politička represija u Ruandi jača, osobito je tako bilo početkom kolovoza, uoči predsjedničkih izbora.

U izvještaju nazvanom "Sigurnije je šutjeti" Amnesty International kaže da se neodređena formulacija zakona o 'genocidnoj ideologiji' i 'sektaštvu' može zloupotrijebiti za kriminaliziranje neslaganja oporbenih političara, novinara i aktivista za ljudska prava.

"Dvosmislenost zakona o 'genocidnoj ideologiji' i 'sektaštvu' znači da Ruanđani žive u strahu od kazne što su izgovorili pogrešnu stvar", rekao je Erwin van der Borght, direktor programa za Afriku u Amnesty Internationalu. "Većina se prikloni sigurnoj opciji šutnje".

"Čak i suci, osobe koje su zadužene za primjenu zakona, kažu kako je zakon neodređen i apstraktan", kaže se u priopćenju AI-ja. (hina/metro-portal)

31.08.2010. 18:33:52
Novi komentar
nužno
nužno