« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ŠTO I KAKO DALJE

NATO 7. prosinca raspravlja o Afganistanu

Čeka se vijest o američkim pojačanjima i lobira za slanje većeg broja vojnika od drugih zemalja sudionica ISAF-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

NATO će 7. prosinca održati sastanak o slanju dodatnih snaga u Afganistan, očekujući da će američki predsjednik Barack Obama dotada objaviti svoj plan o broju američkih vojnika, objavili su u ponedjeljak dužnosnici Saveza.

Sastanak predstavnika zemalja koje sudjeluju u NATO-voj operaciji ISAF u Afganistanu uslijedit će nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica 2. i 3. prosinca.

Obama bi tek trebao reći kada će objaviti svoj plan o broju američkih vojnika i strategiji za Afganistan, no NATO je prošloga tjedna objavio kako je uvjeren da će to učiniti prije konferencije Saveza o slanju dodatnih vojnika.

Obama razmatra nekoliko mogućnosti povećanja broja američkih snaga, uključujući slanje još 40.000 vojnika.

Glavni tajnik NATO-a Anders Rasmussen lobirao je kod članica NATO-a da povećaju broj svojih vojnika radi intenziviranja uvježbavanja afganistanske vojske i policije.

Trenutno je u toj zemlji 110.000 stranih vojnika, uključujući 68.000 američkih, koji se bore protiv pobune talibana što se s juga i istoke Afganistana proširila na ranije mirna područja bliže Kabulu. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 23:03:47
Novi komentar
nužno
nužno