« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SINDIKAT PREPOROD:

Nastavnici ne rade manje od drugih zaposlenih

POGLEDAJTE VIDEO - Željko Stipić pojasnio je kako nastavnici rade više od ostalih zaposlenika s osmosatnim radnim vremenom i to za manju plaću

(Vedran Đulić/Cropix/Infopunkt)
Više o

sindikat

,

sindikat Preporod

,

Željko Stipić

,

nastavnici

Sindikat Preporod, koji okuplja zaposlene u hrvatskom školstvu, na današnjoj konferenciji za novinare poručio je kako su medijski napisi o tome da hrvatski nastavnici rade manje od svojih europskih kolega i drugih zaposlenih u Hrvatskoj, neutemeljeni.

Riječ je o kampanji koja se provodi u ozračju donošenja Pravilnika o normama, no zadovoljni smo što prosvjetne vlasti ipak nisu pristale na bilo kakvo povećanje normi, izjavio je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Kako su kampanje uvijek prethodnica i najava nečega, tako Stipić drži da bi i ta kampanja mogla biti najava povećanja normi, no kako je rekao, vjeruje da se to, zbog organizacijskih problema, neće dogoditi ove školske godine.

Preporod je načinio analizu rada nastavnika u 2008. godini te došao do zaključka kako su oni odradili 180 sati više nego što odradi radnik sa osmosatnim radnim vremenom.

I dok je zaposlenik sa osmosatnim radnim vremenom odradio, po izračunu Preporoda 1.680 sati, nastavnik je odradio 1.860 sati.

U redovitoj je nastavi proveo 770 sati, na stručno metodičkim pripremama 420 sati, konzultacijama s roditeljima 80 sati, na administrativnim poslovima još 140 sati, na stručnom usavršavanju 32 sata, na 7-dnevnoj ekskurziji 112 sati, u radu u stručnim tijelima 24 sata, te na različitim ispitima još 20 sati. Toj brojci sindikalci su još dodali i 15 sati rada u upisnim komisijama, 15 sati provedenih na državnoj maturi, 70 sati na izvannastavnim aktivnostima, 15 sati provedenih na kulturnim i javnim djelatnostima u školi, 70 sati dežurstava, 52 sata provedena u brizi oko uređenja kabineta, te 25 sati provedenih u posjetama različitim kulturnim ustanovama.

Za sve to u svibnju su primili plaću nižu za 234 kune od prosječne plaće u Hrvatskoj.

 

Stipić je također prokomentirao najavljene sindikalne prosvjede u listopadu te najavio kako će i Preporod u njima sudjelovati.

(Hina/Metro-portal)

 

17.09.2009. 13:56:07
Novi komentar
nužno
nužno