« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Nastavlja se Festival svjetskog kazališta 12. listopada

Nastala predstava je u obliku pop-opere za pjevačicu i devet glumica, koju je skladala belgijska pijanistica i pjevačica An Pierlé

Festival svjetskog kazališta
Festival svjetskog kazališta (Arhiva)
Više o

Festival svjetskog kazališta

Festival svjetskog kazališta nastavlja se u ponedjeljak, 12. listopada, gostovanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uzbudljive i atraktivne belgijske predstave 'Sylvia' u režiji belgijskog umjetnika Fabricea Murgie i u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa.

Predstava dočarava unutarnji svijet slavne američke književnice Sylvie Plath i njezine životne borbe. Fabrice Murgia je proučavao dnevnike, kratke priče i eseje Sylvije Plath u potrazi za dušom te briljantne umjetnice.

Nastala predstava je u obliku pop-opere za pjevačicu i devet glumica, koju je skladala belgijska pijanistica i pjevačica An Pierlé, a koja se izvodi uz pratnju njezina kvarteta. Prelijepa melankolična glazba gradi i obogaćuje emotivni portret Sylvije Plath.

Kao vodeća figura feminizma više okrenuta poeziji nego konkretnom angažmanu, Sylvia Plath se cijeloga života borila s potrebom za pisanjem i ispunjavanjem američkog sna 1950-ih i 1960-ih godina u obliku savršene majke i supruge. Ta dva duboko oprečna koncepta života su i dovela do njezine smrti. Rezultat te borbe bio je roman "Stakleno zvono", objavljen 1963. godine.

Kako bi dočarao taj ženski glas, Fabrice Murgia je stvorio slojevit komad, strukturiran od brojnih razina i konflikata unutar osobe ove velike američke pjesnikinje. Murgia širi sliku Sylvije Plath povezujući je s ostalim spisateljicama poput Virginije Woolf, Anne Sexton, Emily Brontë i drugih.

Originalnost ove predstave leži u miješanju žanrova; kazališta i filma. Tijekom izvedbe gledatelj na velikom ekranu vidi stvaranje filma u realnome vremenu. Kamera je u rukama virtuozne Juliette Van Dormael, koja rastvara spisateljicu, prateći kretanja različitih dijelova Sylvijine ličnosti od početka do kraja predstave, u funkciji dekonstrukcije života velike književnice prateći različite faze u njezinom životu sve do njezinog tragičnog kraja.

Nakon osam mjeseci stanke, Festival svjetskoga kazališta nastavljen je 27. rujna predstavom "Sreća" talijanske kazališne skupine glasovita kazališnog i filmskog redatelja i glumca Pippa Delbona, koja je prikazana pred punim gledalištem popunjenim prema epidemiološkim mjerama.

"Zagrebačka će publika, nakon velikog uspjeha u Europi, ovoga puta imat priliku predstavom 'Sylvia' upoznati se s očaravajućim i duboko emotivnim djelom koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim", poručuje se u najavi.

Izvođači: Valerie Bachau, Clara Bonnet, Solene Cizeron, Vanessa Compagnucci, Vinora Epp, Léone François, Magali Pignalut, Ariane Rousseau, Scarlet Tummers

Kvartet: An Pierlé (vokal i klavir), Keon Gisen (bas klarinet, saksofon, gitara i udaraljke) , Hendrik Lasure (keyboards i kompjutori), Casper Van de Velde (udaraljke)

Predstava je koprodukcija Nacionalnog kazališta Valonije u Bruxellesu, Kazališta Namur, Central - La Louvière, Mars- Mons Arts de la Scène, fundacije Mons 2025 -Biennale 2018 -2019, Printemps des Comédines Montpellier, Comédie de Saint-Etienne- Centre Dramatique National, kazališta Jean Vilar de Vitry-sur-Scène, le Carreau -Scène Nationale de Forbach i l'Est mosellan, Théâtres en Dracénie-Draguignan i Coop asbl, Shelter Productionsa

08.10.2020. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno