« Film
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
tvornica crtića

U Zagreb filmu nastaje 27 filmova

Prije su se u Zagreb filmu napravila tri do četiri kratka filma godišnje, a trenutačno ih se proizvodi čak 27

(Siniša Kosić)
Više o

profesor Baltazar

,

Zagreb film

,

Vinko Brešan

,

Leteći medvjedići

,

Georges Sadoul

Mali leteći medvjedići i profesor Baltazar samo su neki od likova koji su godinama uveseljavali publiku. Istina, sad ih nema u udarnom terminu HTV-a, ali to ne znači da su se izgubili. Baltazara se može vidjeti rano ujutro. Ako se pitate, kao i mi, zašto ne u 19 i 15 na prvom programu, odgovor treba tražiti na HTV-u, a ne u Zagreb filmu, kaže njegov direktor Vinko Brešan.

Trgovačko društvo Zagreb film bilo je u financijskim i koncepcijskim problemima prije nego što mu je na čelo došao Brešan, pa je film vraćen u njega. Brešan se potrudio Zagreb film iz trgovačkog društva pretvoriti u ustanovu. Jer, trgovačko društvo mora ostvariti dobit, a filmovi u Hrvatskoj nisu industrija, nego kulturno dobro i dotiraju se iz fondova.

Ako se mora ostvariti dobit i platiti ljude, onda se veliki postotak uzima od filma da bi se pokrili ti troškovi. Ustanova nema zadatak ostvariti dobit, nego održavati kulturnu djelatnost.

- Prije su se u Zagreb filmu pravila tri do četiri kratka filma godišnje, a trenutačno ih se proizvodi 27 - ističe direktor Brešan.

Hoće li se snimati nove epizode "Profesora Baltazara"?

- "Baltazara" je sufinancirao nekadašnji RSIZ za kinematografiju, iako je bio komercijalni proizvod. Danas fondovi komercijalne filmove ne financiraju, a Zagreb film ih neće praviti jer mu je zadatak čuvati kulturno dobro. No, to ne znači da "Baltazar" ili "Leteći medvjedići" nisu kulturni proizvod, da nećemo pokušati napraviti i dugometražnog "Baltazara".

ZAGREB FILMZagreb film je osnovan 1953., a osnovna mu je djelatnost proizvodnja animiranog filma. Izišao je iz Zagrebačkog holdinga prije dvije godine i postao ustanova Zagreb film. Financira se iz Gradskog proračuna, a ima 14 zaposlenih. Djelatnosti su mu proizvodnja animiranih, dokumentarnih i obrazovnih sadržaja na filmskoj vrpci, analognom i digitalnom mediju, distribucija vlastitih i uvezenih edukativnih sadržaja, organiziranje Male škole crtanog filma, suradnja s Odjelom animacije Akademije likovnih umjetnosti. Posluje na tri lokacije: na jednoj su ateljei, oprema za snimanje i malo kino, na drugoj filmska arhiva, video multiplikacija i administracija, a treća se koristi kao prodajni prostor.
Adresa: Vlaška 70
Telefon: 4550-492
Faks: 4557-068
E-mail: zagrebfilm@zagrebfilm.hr
Web: www.zagrebfilm.hr

 

Osvojio više od 400 nagrada

Zagreb film je osvojio više od 400 nagrada, čak i "Oscar" za animirani film 1961. za "Surogat" Dušana Vukotića. Vukotić je time postao prvi neamerički autor kojem je pripao "Oscar". Među posljednjim nagradama je ona iz 2005. - "Oktavijan" za najbolji animirani film, "Duplex" Gorana Trbuljaka.

 

Svjetski ugled naše škole

Bogatstvo žanrova i stilova koji su nastajali u Zagrebu bili su razlogom da francuski filmski teoretičar, kritičar i povjesničar Georges Sadoul stvori pojam "zagrebačka škola crtanog filma". Zagreb film je 1972. ustanovio Svjetski festival animiranih filmova i bijenalno ga održavao sve do 1990.

 

Proizvode se i dokumentarci

Osim art filmova, Zagreb film proizvodi i igrane te dokumentarne, zatim filmove obrazovnih sadržaja na filmskoj vrpci, analognom i digitalnom mediju, distribuira vlastite i uvezene edukativne sadržaje. U Zagreb filmu mogu se dobiti i usluge izrade reklamnih spotova te promotivnih filmova.

 

U školi crtanog filma 160 djece

- Kroz trogodišnju malu školu crtanog filma od osnutka prije osam godina prošlo je 160 djece, a neka su od njih danas upisala i Likovnu akademiju - s ponosom ističe Ivo Parić, zadužen za marketing. - Škola je osnovana da bi proširilo zanimanje za stvaralaštvo na području animiranog filma.

 

Piše: Zagreb.hr
05.10.2009. 19:32:46
Novi komentar
nužno
nužno