« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
netolerancija

Nasilje na Queer Festivalu u Sarajevu

Ozlijeđeno najmanje osam osoba

Policija u naguravanju s huliganima
Policija u naguravanju s huliganima (reuters)
Više o

queer festival Sarajevo

,

nasilje nad homoseksualcima

,

magazin Dani

,

Emir Imamović

Najmanje osam osoba, uključujući jednog policajca i dvojicu novinara, ozlijeđeno je u izgredima koji su obilježili otvaranje prvog Sarajevo Queer Festivala u srijedu navečer.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije potvrdilo je kako je nakon otvaranja festivala došlo do sukoba koje su isprovocirali protivnici takvog okupljanja.

Pritom je ozlijeđen policajac Boban Vujčinović kojega su napadači udarili nogom u glavu, a najteže ozljede zadobio je jedan danski državljanin koji je zbog posjeklina i brojnih udaraca morao biti zadržan u bolnici.

Najozbiljniji je ipak bio napad na skupinu novinara koji su metom huligana postali nakon završetka ceremonije otvaranja festivala.

Napadnuti su Emir Imamović i Peđa Kojović, novinari magazina "Dani", koji je podržavao Queer festival, a tomu je svjedočio i vlasnik tog tjednika Senad Pećanin.

Po riječima samoga Imamovića, nedaleko od zgrade Likovne akademije zaskočila ih je skupina mlađih osoba i počela ih tući i "cipelariti".

Imamović i Kojović pokušali su se zaštititi da bi ubrzo zatim intervenirala policija.

"Jednog napadača smo identificirali u policiji, ostali su uspjeli pobjeći", rekao je Imamović nakon napada.

Otvaranje prvog festivala u BiH koji je za cilj imao promoviranje prava pripadnika seksualnih manjina proteklo je u ozračju izrazitih napetosti.

Uz brojne posjetitelje, uključujući i ugledne osobe iz javnog života te predstavnike brojnih veleposlanstava i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, pred zgradom Likovne akademije našla se i veća skupina radikalnih islamista.

Izgleda tipičnog za pripadnike radikalnog vahabističkog pokreta, oni su dobacivali prolaznicima, prijetili im "Alahovom kaznom" i naguravali se s policijom i zaštitarima u pokušaju da uđu u izložbeni prostor Akademije.

"Došli smo vidjeti što se to unutra zbiva i zašto nam ne daju ući", rekao je novinarima jedan od vahabita, mlađi čovjek upadljivo tamne puti koji se odbio predstaviti.

Vahabitima je potporu pružala i druga skupina mlađih prosvjednika drukčijeg izgleda koja je s male udaljenosti dovikivala: "Ubij pedera".

Predsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević, koji je došao kako bi dao potporu pravima queer populacije, rekao je kako je zgrožen količinom netolerancije koja se manifestirala u Sarajevu ne samo u vrijeme otvaranja festivala, nego i samih priprema.

"Stidim se jer je to čisti fašizam i čisti rasizam", kazao je Dizdarević.

U osudama organiziranja queer festivala oštrom su retorikom prednjačili predstavnici Islamske zajednice u BiH, a posebice mostarski muftija Seid Smajkić.

On je pripadnike seksualnih manjina otvoreno nazvao "smećem" i "bolesnicima".

Za Islamsku zajednicu provokacija je bila i to što se festival održava u vrijeme mjeseca ramazana.

Na dan otvaranja festivala Sarajevo je bilo oblijepljeno nepotpisanim plakatima s uvredljivim porukama na račun homoseksualne populacije uz zahtjeve za njihovim izoliranjem iz društva.

"Stvarno ne razumijemo o čemu se ovdje radi. U redu je imati drukčije mišljenje, no mi samo tražimo svoja prava i nikoga ne ugrožavamo", bio je komentar Slobodanke Dekić iz udruge "Q" koja je i organizator spornog festivala.

Prvi Sarajevo Queer Festival nastavlja se unatoč izgredima uz pojačane mjere osiguranja.

Do 28. rujna predviđeno je održavanje niza predstava, izložbi, tribina i filmskih projekcija.

Dio programa rezerviran je i za upoznavanje s queer aktivizmom u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

25.09.2008. 12:05:27
Novi komentar
nužno
nužno