« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
VOĆARI:

Naše jabuke su neubrane, a čuva se godinu dana stare uvozne

Uz promjenu zakona proizvođači mogu biti spašeni, a potrošači mogu jesti 30 posto jeftinije, kvalitetno domaće voće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Kiš/Cropix)
Više o

voćarstvo

,

Hrvatska voćarska zajednica

,

uvoz voća

Hrvatsko voćarstvo nalazi se u vrlo teškoj situaciji, tržište je preplavljeno nekvalitetnim proizvodima iz uvoza, a domaće jabuke u velikoj mjeri ostaju neubrane, neprodane ili se prodaju po izuzetno niskim cijenama.

Istaknuto je to na konferenciji za novinare Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) na kojoj je upozoreno da hrvatski potrošači u vrijeme berbe jedu staru jabuku iz uvoza, dok domaći proizvođači ne mogu prodati svoju jabuku.

Naime, u Europi su ostale velike neprodane količine jabuka prošlogodišnjeg uroda, oko sto tisuća tona, a dio je, nekih 1.000 vagona, uvezeno u Hrvatsku.

Voćari upozoravaju i kako je država uložila iznimno visoka sredstva u izgradnju hladnjača u kojima sada u velikoj mjeri leže uvozne jabuke stare godinu dana, koje su nabavljene po vrlo niskoj cijeni. Takvu jabuku u EU ne jedu.

Istovremeno je država sustavom poticaja pomogla podići znatan broj modernih voćnjaka u kojima jabuke sada ostaju neobrane, čuvane u neadekvatnim skladištima, neprodane ili prodane po izuzetno niskim cijenama.

Glasnogovornik HVZ Frane Ivković je istaknuo kako je država krivo investirala u hladnjače trgovaca koji sada imaju monopol.

U HVZ-u su ponovili kako su za razvoj voćarstva nužna ulaganja u kvalitetu, modernizaciju, te veću organiziranost i edukaciju proizvođača. Ove će godine, kako se procjenjuje, urod jabuka prve klase biti oko 45 tisuća tona, što ne zadovoljava više od 65 posto domaće potrošnje.Ivković je mišljenja da bi se u Hrvatskoj trebao primijeniti nizozemski model, odnosno da treba izgraditi nekoliko strateških hladnjača uz subvenciju države kojima bi upravljali proizvođači i izravno bez trgovaca jeftino opskrbljivali tržište.

To bi spasilo voćare, a potrošači bi jeli bar 30 posto jeftinije voće i povrće, kazao je Ivković te dodao kako se u Hrvatske jede oko 60 kg voća po stanovniku godišnje, dok je u Europi prosjek više od 200 kg po stanovniku.

Zoran Lovrek, voćar iz Međimurja, istaknuo je kako je osnovni problem što ne postoji partnerstvo između voćara i trgovaca. Proizvođači su prisiljeni prihvatiti njihove uvjete, jer inače nemaju kamo s jabukom, kazao je.

Voćar Jurica Pavelić smatra kako treba apelirati na državu da promjeni zakonsku regulativu, odnosno da onemogući uvoz stare nekvalitetne robe. Pavelić šansu vidi i u plasiranju proizvoda kroz turizam te napominje kako je suradnja s trgovcima nužna pošto domaći proizvođači nemaju drugog tržišta, još uvijek nismo u EU i ne izvozimo. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 13:50:12
Novi komentar
nužno
nužno