« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
STJEPAN MESIĆ:

Ako 80 posto Slovenaca ne prihvaća sporazum onda je dobar

POGLEDAJTE VIDEO - Lista arbitara ne nalazi se u sporazumu pa se tu može intervenirati i s hrvatske strane predložiti stručnjake

(Vjekoslav Skledar/Cropix/Infopunkt)
Više o

Stjepan Mesić

,

arbitražni sporazum

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije, koji je danas potpisan u Stockholmu, dobar korak, ali naglašava da pažnju treba usmjeriti prema "stvaranju liste arbitara" u koju se treba predložiti vrhunske stručnjake čime bi "objektivnost bila zajamčena".

"Smatram da je napravljen dobar korak i sam sporazum je u redu jer se kaže da će arbitražni sud odrediti granicu na temelju međunarodnog prava, na temelju međunarodnih konvencija", izjavio je Mesić novinarima nakon današnjeg skupa "Hrvati u BiH; problemi ustavnog položaja, kulturni razvoj i nacionalni identitet" u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo i zagrebačkog Pravnog fakulteta, upitan nosi li taj sporazum u sebi rizike za Hrvatsku.

Smatra da je u stručnoj javnosti u većoj mjeri trebalo biti zastupljeno pitanje stvaranja liste arbitara.

"Načelno, rekao bih, ako se 80 posto Slovenaca izjašnjava da ne prihvaća sporazum, i ako je nešto slično i kod nas, onda znači da bi taj sporazum mogao biti dobar", Stjepan Mesić

"Lista arbitara nije dio sporazuma i to je ono na što se još može intervenirati", rekao je Mesić i naglasio kako na tu listu "svaka strana može predložiti određeni broj vrhunskih svjetskih stručnjaka".

"Onda bi objektivnost bila zajamčena. Jer, ako arbitri ne bi bili vrhunski stručnjaci koji se nisu potvrdili u razgraničenju među državama, onda je teško očekivati objektivnost", ustvrdio je i dodao kako je očekivao "da će u Saboru upravo o tome biti više rasprave".

Upitan što, po njemu, znači sporna riječ 'junction', Mesić je odgovorio kako to nije pravni izraz, a on ga tumači kao 'spoj prema'.

"To nije pravi izraz, a ja sam pravnik. 'Junction to' bio bi 'spoj prema', a ne 'sa'. Ako to tako tumačimo, onda smatram da je u redu za nas. A kako će to tumačiti arbitražni sud vidjet ćemo", rekao je Mesić. (hina/metro-portal)

Predsjednik o arbitražnom sporazumu...

...svojim nasljednicima

i 'velikom prijatelju' Damiru Polančecu

04.11.2009. 14:04:50
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Parabola
    04.11.2009. 16:03
    Ovome je stvarno istekao rok trajanja. Kako taj baljezga, to ni pas s malsom ne bi pojeo. Jel to znači da Srbi neka naprave referendum da bi oni npr. Vinkovce, a njih 80% je protiv jer bi i Karlobag i Viroviticu, pa onda neka im lijepo damo Vinkovce.
    Svašata. Udružili se Jadranka i Stipe... lijepo nam se piše
Novi komentar
nužno
nužno