« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
WOW!

NASA objavila prvo fotku Jamesa Webba

NASA je predstavila prvu fotografiju u boji koju je snimio svemirski teleskop James Webb, opisavši je "do sada najdubljom i najoštrijom infracrvenom fotografijom udaljenog svemira

Fantastična fotka dubokog svemira
Fantastična fotka dubokog svemira (NASA)
Više o

fotografija

,

NASA

,

teleskop James Webb

NASA je predstavila prvu fotografiju u boji koju je snimio svemirski teleskop James Webb, opisavši je "do sada najdubljom i najoštrijom infracrvenom fotografijom udaljenog svemira".

Fotografija prikazuje skupinu galaksija naziva SMACS 0723 kakve su bile prije 4,6 milijardi godina, objavila je američka svemirska agencija.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je fotografiju, prvu u nizu, u Bijeloj kući s potpredsjednicom Kamalom Harris.

Takozvana Velika maglica (Carina Nebula), vrsta plinovitog oblaka udaljena oko 7600 svjetlosnih godina od Zemlje te WASP-96 b, divovski plinoviti planet izvan Sunčevog sustava, među kozmičkim su objektima koji se mogu vidjeti na fotografijama, priopćila je NASA.

Objava fotografija označava početak znanstvenog rada s Webbom, najvećim i najmoćnijim teleskopom lansiranim u svemir.

Teleskop James Webb lansiran je 25. prosinca na raketi  Ariane iz svemirskog centra Kourou Europske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Znanstvenici se nadaju da će teleskopske fotografije pružiti uvid u razdoblje neposredno nakon Velikog praska prije otprilike 13,8 milijardi godina.

Razvoj Webba trajao je oko 30 godina, a koštao je oko 10 milijardi dolara. Nasljednik je teleskopa Hubble koji je u uporabi više od 30 godina.

14.07.2022. 11:00:00
Novi komentar
nužno
nužno