« Film
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OSCARI 2010.

Narednik James trijumfirao na dodjeli Oscara

Kathryn Bigelow potukla je bivšeg supruga Jamesa Camerona u dvije najvažnije kategorije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Narednik James

,

Avatar film

,

James Cameron

,

Sandra Bullock

,

Jeff Bridges

,

Oscar 2010

,

Kathryn Bigelow

,

Cristoph Waltz

,

Mo'nique

Parada glamoura i taštine i ove je godine na crveni tepih ispred Kodak Theatre u Hollywoodu dovela sve najznačajnije pripadnike showbiza u najboljim odijelima i haljinama koje su uspjeli nabaviti nakon što su dobili svoje mjesto u publici.

Mjesecima pumpana atmosfera bitke između bivših supružnika, Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow i njihovih filmova Narednik James i Avatar bila je i neiscrpan izvor inspiracije za neuobičajeni voditeljski duo. Steve Martin i Alec Baldwin potrudili su se opravdati poziv Akademije da kao domaćini večeri priredbu učine gledljivom, zabavnom i pomaknutom.

Iako njih dvojica zajedno imaju tek jednu nominaciju za Oscara (Baldwin za film Oscar), pokazali su da, unatoč svim kritikama i sumnjama, imaju u sebi dovoljno kreativnosti za najave koje su zabavile publiku u dvorani i pred televizorima. Bez patetike i pretjerane dramatičnosti, s mjerom i ukusom proveli su gledatelje do kraja neizvjesne utrke za prestižnim kipićima.

Sam prijenos ceremonije ove je godine na Internetu napravio pravu revoluciju, jer dosadašnje forme live blogova potpuno je preoteo Twitter, tako da je većina svjetskih portala imala svoje dopisnike koji su slali tweetove odasvud, od red carpeta ispred kina preko dvorane do backstagea, a nije nedostajalo ni komentara gledatelja.

Dobitnici su bili prilično očekivani, pa je tako Oscara za najbolju sporednu glumicu dobila Mo'nique, jedna od najslikanijih žena u zadnje vrijeme, no ovoga puta govorilo se o njenoj glumi a ne izgledu i brijanju nogu. Najbolji sporedni glumac je Cristoph Waltz, genijalni Nijemac čija je uloga praktički nosila cijelu priču Tarantinovih Nemilosrdnih gadova.

Akademija je ove godine, kao i gotovo svake, uostalom, ispravila jednu dugogodišnju nepravdu - Oscara za najbolju mušku ulogu dobio je Jeff Bridges za ulogu u filmu Crazy Heart nakon što je ove godine nominiran peti put.

U kategoriji najbolje ženske uloge Oscara je odnijela Sandra Bullock sa svojom prvom nominacijom, postavši tako prva glumica u povijesti koja je iste godine dobila Zlatnu Malinu i Oscara. Na sreću, nagrade za najbolju i najgoru glumicu nije dobila za istu ulogu.

Među animiranim filmovima nije bilo iznenađenja, jer su Nebesa (Up) u apsolutno svim predviđanjima bila glavni favorit, što se na kraju i ostvarilo. U kategoriji najboljeg stranog filma Oscara je odnio argentinski film Tajna u njenim očima, pobijedivši ispred favorita Bijele vrpce.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Kathryn Bigelow, na oduševljenje svog bivšeg supruga i najvećeg konkurenta Jamesa Camerona. Ovo je tek četvrti put u povijesti Oscara da je žena nominirana u toj kategoriji, a Kathryn Bigelow je prva koja je uspjela osvojiti kipić. Trijumf je upotpunila Oscarom za najbolji film, pa je tako Narednik James postao najuspješniji film večeri sa šest nagrada - najbolji film, najbolji redatelj, originalni scenarij, montaža, zvuk i montaža zvuka.

James Cameron prošao je slično kao i Peter Jackson s prvim dijelom trilogije Gospodar prstenova, pokupivši Oscare u kategorijama najboljih vizualnih efekata, kamere i vizualnog oblikovanja.

Dobitnici u najvažnijim kategorijama:

Najbolji film: Narednik James (The Hurt Locker)
Režija: Kathryn Bigelow, Narednik James
Glavna muška uloga: Jeff Bridges (Crazy Heart)
Sporedna muška uloga: Cristoph Waltz (Inglorious Basterds)
Glavna ženska uloga: Sandra Bullock (The Blind Side)
Sporedna ženska uloga: Mo'Nique (Precious)
Animirani film: Nebesa (Up)
Vizualno oblikovanje: Avatar
Kamera: Avatar
Kostimografija: Mlada Viktorija (The Young Victoria)
Film na stranom jeziku: Tajna u njenim očima (El Secreto de Sus Ojos)
Maska: Star Trek
Glazba: Nebesa (Up)
Pjesma: Crazy Heart
Vizualni efekti: Avatar
Adaptirani scenarij: Precious
Originalni scenarij: Narednik James (The Hurt Locker)

08.03.2010. 05:03:01
Novi komentar
nužno
nužno