« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina
BRAVO!

Napuštene tvornice Bečani pretvaraju u vrtove

Pored mnogobrojnih gradskih vrtova koji se dodjeljuju zainteresiranim građanima u Beču je sve više i zajedničkih društvenih vrtova

Društveni vrtovi u Beču
Društveni vrtovi u Beču (Christian Fürthner)
Više o

Beč

,

društveni vrtovi

Društveni vrtovi sve su veći hit na zapadu, a u Beču su tome pristupili vrlo ozbiljno, toliko da čak i stare tvornice pretvaraju u vrtove.

Sjajan primjer takovog vrta je i onaj pokrenut u bečkoj gradskoj četvrti Liesing na površini bivše tvornice lijesova. Cilj projekta je pored uzgoja voća i povrća i zbližavanje građana i razvija nje dobrosusjedskih odnosa te oživljavanje napuštenih proizvodnih pogona koji često zjape prazni i ogoljeni, priopćili su iz EurocommPR-a

Društvenom vrtu iz Liesinga ili kako ga njegovi korisnici od milja nazivaju „supermarketu na otvorenom" ovo je druga sezona, a jučer je održana i velika zajednička berba. Korisnici vrta naime zajednički obrađuju sve raspoložive gredice te ravnopravno dijele i plodove svoga rada.

„Nekadašnji tvornički krugovi često su zapušteni i nepristupačni i čini se kao da ne pripadaju četvrti u kojoj se nalaze. Cilj projekata poput ovog je da takve površine postanu dio gradske površine te da nude prostor za zabavu i rekreaciju", kazala je bečka dogradonačelnica Maria Vassilakou iz redova zelenih koja je jučer građanima pomogla u jesenskoj berbi.

Naravno, ovako nešto ne možemo očekivati u Zagrebu, iako je Beč Bandićev nedosanjani uzor na koji se stalno poziva, jer on uvijek ima "svoja rješenja" za stare tvornice kojih je Zagreb pun ... a znamo dobro kako to obično završava.

09.09.2016. 12:21:00
Novi komentar
nužno
nužno