« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 mjeseci i 8 dana
MLJAC

Napravite muffine od mrkve, odlični su!

Hrvati na kolače od mrkve još uvijek gledaju sa zadrškom, ali oni koji ih se "usude" probati odmah su uvjereni u njihov bogat, fin i zdrav okus

Čista poezija
Čista poezija (Arhiva)
Više o

muffini

,

kolač od mrkve

Vrijeme je da se napravi neki kolač, a zapravo tijekom Uskrsa se baš i ne jedu klasični kolači... pa što ćemo sada? Jednostavno, napravit ćemo muffine od mrkve ;)

Kolači od mrkve počeli su se raditi u Srednjem vijeku kada se mrkva koristila kao prirodan zaslađivač u kolačima s obzirom da su ostali slatki sastojci bili skupi i nedostupni.

U restoranima i slastičarnicama su postali popularni u SAD-u 60-tih godina prošlog stoljeća, a 70-tih su čak ušli na popis 10 najpopularnijih prehrambenih hitova u Americi.

Hrvati na kolače od mrkve još uvijek gledaju sa zadrškom, ali oni koji ih se "usude" probati odmah su uvjereni u njihov bogat, fin i zdrav okus.

Predlažemo vam recept za muffine:

Sastojci:

  • 120 g bijelog brašna (tip 400)
  • 40 g kukuruzni škrob
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 180 g šećera
  • 100 g mljevenih badema (oguljenih)
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 250 g naribane mrkve
  • 10 ml likera od naranče
  • 2 žlice soka od naranče
  • 5 g putra
  • 30 g mljevenog keksa
  • šećer u prahu

Priprema:

1. U jednoj posudi izmiksati žutanjke i 2/3 šećera. Dodati bademe i lješnjake, te brašno, škrob, prašak za pecivo, mrkvu, liker i sok on naranče. U posebnoj posudi izmiksati bijelanjak s ostatkom šećera u snijeg.

2. Postupno snijeg umiješati u ostale sastojke, prvo na najnižem stupnju miksanja, a zatim na bržem dok se sve ne protvori u glatku masu.

3. Košarice za muffine premazati s malo putra i posipati mljevenim keksima. Mješavinu uliti u košarice, pri čemu treba ostavi oko centimeter praznog prostora kako bi se tijesto u pečenju moglo dići. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 30 minuta.

3. Ostaviti muffine da se ohlade na sobnoj temperature te po njima posipati šećer u prahu.

30.03.2024. 15:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.03.2024. 17:10
    njam
Novi komentar
nužno
nužno