« Život
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
BAŠ TAKO?

Napokon je shvaćeno što radi koronavirus

Dio tjelesnog obrambenog sustava, te žlijezde neophodne su za opstanak u stresnim situacijama, a posebice kad je u pitanju zaraza koronavirusom

Udara na stres!
Udara na stres! (Arhiva)
Više o

stres

,

pandemija

,

koronavirus

Pandemija nas je okovala u kuće, pa se ljudi često pitaju što je to u koroni da radi tolike probleme, a izgleda da smo sada i saznali.

Istraživanje je pokazalo da koronavirus napada nadbubrežne žlijezde slabeći time sposobnost tijela da proizvede hormone stresa kortizol i adrenalin koji su potrebni za borbu protiv teške infekcije.

 

Dio tjelesnog obrambenog sustava, te žlijezde neophodne su za opstanak u stresnim situacijama, a posebice kad je u pitanju zaraza koronavirusom.

Istraživanje je u studenom u časopisu The Lancet Diabetes and Endocrinology objavila skupina znanstvenika iz Londona, Regensburga, Zuericha i Dresdena.

"Rezultati našeg najnovijeg istraživanja sada prvi put pokazuju da virus u bitnoj mjeri izravno pogađa ljudski sustav za odgovor na stres", rekao je Stefan Bornstein, direktor Centra za internu medicinu Sveučilišne bolnice u Dresdenu.

Pridonose li te promjene izravno insuficijenciji nadbubrežnih žlijezda ili dugom covidu nije još poznato, rekao je. To treba istražiti.

Podsjećajući da recentna istraživanja pokazuju da uzimanje steroida sprječava pogoršanje bolesti kod pacijenata oboljelih od covida-19, znanstvenici vjeruju da neki lijekovi mogu pomoći ublažiti te posljedice koronavirusa.

"Ti dokazi naglašavaju potencijalno važnu ulogu adrenalnih steroida u borbi protiv covida-19", rekli su znanstvenici sa Sveučilišta u Zuerichu.

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljenih kod 40 pacijenata u Dresdenu koji su umrli od covida-19 i otkrili da je patohistološka analiza uzoraka tkiva pokazala jasne znakove upale nadbubrežnih žlijezda.

13.12.2021. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.12.2021. 14:34
    Kad cemo stat na kraj vise ovoj kugi nu cjepivo ne pomaze
Novi komentar
nužno
nužno