« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
SAVJETI

Namirnice koje vam dižu energiju

Nedostatak energije može utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti i tako nas učini manje produktivnim

Banane su poznate po tome...
Banane su poznate po tome... (Arhiva)

Konzumiranjem namirnica kao što su banane, jaja ili jabuke može znatno unaprijediti razinu energije i tako održati fokus tijekom dana.

Mnogi ljudi osjete pad energije tijekom dana što je sasvim normalna pojava. Međutim, važno je znati da vrsta i količina hrane koju jedete imaju ključnu ulogu u određivanju razine energije.

Iako sva hrana daje energiju, pojedine namirnice ipak sadrže više hranjivih sastojaka koji bi vam u velikoj mjeri mogli pomoći da povećate razinu energije i održite budnost i fokus tijekom dana.

>> Zdrava hrana vraća energiju >>

Banane - banane su možda jedna od najboljih energetskih namirnica. Izvrstan su izvor složenih ugljikohidrata, kalija i vitamina B6, koji mogu pomoći u povećanju razine energije. Istraživanje iz 2012. godine potvrdilo je da su bolji izvor energije od skupih sportskih pića. Dvije banane pružaju dovoljno kalorija za dvosatni trening ili šetnju.

Jabuke - za jabuke se često govori da su među najzdravijim voćem na svijetu, a dobar su izvor ugljikohidrata i vlakana. Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu osigurati sporo i trajno oslobađanje energije. Također, imaju visok sadržaj antioksidansa, a istraživanje je pokazalo da antioksidansi mogu usporiti probavu ugljikohidrata, što rezultira oslobađanjem energije u dužem vremenskom periodu.

>> Hrana uz koju ćete prštati od energije >>

Jaja - jaja nisu samo izuzetno ukusna, već i hrana puna energije koja vas može osnažiti tijekom dana. Bogata su proteinima koji pružaju stabilan i održiv izvor energije. Leucin je najzastupljenija aminokiselina u jajima, a poznato je da stimulira proizvodnju energije na nekoliko načina. Leucin može pomoći stanicama da unesu više šećera u krv, stimuliraju proizvodnju energije u stanicama i povećaju razgradnju masti da bi proizvele energiju. Također, jaja su bogata vitaminima B grupe. Ovi vitamini pomažu enzimima da izvrše svoju ulogu u procesu razgradnje hrane.

Riba - masne ribe poput lososa i tune dobar su izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Na primjer porcija lososa ili tune daje vam preporučenu dnevnu količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina B12, a dokazano je da omega-3 masne kiseline smanjuju upale, što je čest uzrok umora. Vitamin B12 djeluje s folatima kako bi stvorio crvene krvne stanice i pomogao željezu da bolje djeluje u vašem tijelu. Optimalna razina crvenih krvnih zrnaca i željeza može smanjiti umor i povećati razinu energije navodi Healthline.

>> Koja hrana vam daje, a koja uzima energiju >>

Kava - kava je najčešće prva namirnica na koju pomislite kada želite da poboljšate razinu energije. Bogata je kofeinom, koji može brzo prijeći iz krvotoka u mozak i pojačati aktivnost adenozina, neurotransmitera koji smiruje centralni živčani sustav. Kao rezultat toga, povećava se proizvodnja epinefrina - hormona koji stimulira tijelo i mozak. Iako kava ima samo dvije kalorije po šalici, njeni stimulativni efekti mogu učiniti da se osjećate budno i usredotočeno. Međutim, kada je u pitanju kav bitno je da ne pretjeramo s konzumacijom, ne preporučuje piti više od četiri šalice dnevno.

08.05.2021. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.05.2021. 19:51
    banane yess
Novi komentar
nužno
nužno