« Film
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
FILMOVI

“Nakon ljeta” Danisa Tanovića otvorio 30. Sarajevo Film Festival

Poslije svjetske premijere u Sarajevu film se prikazuje na nekoliko ekskluzivnih pretpremijernih projekcija diljem hrvatske obale, a od 3. listopada i u domaćim kinima

Nakon ljeta
Nakon ljeta (Arhiva)
Više o

Danis Tanović

,

Sarajevo Film Festival

,

film Nakon ljeta

Praćen ovacijama i gromoglasnim pljeskom publike, novi film oskarovca i dvostrukog dobitnika berlinskog Srebrnog medvjeda Danisa Tanovića "Nakon ljeta" otvorio je u petak jubilarno, 30. izdanje Sarajevo Film Festivala. Nakon sarajevske, ujedno i svjetske premijere, ova šarmantna komična drama s okusom kasnog ljeta u Hrvatskoj će biti prikazana na nekoliko ekskluzivnih pretpremijernih projekcija diljem obale i na otocima, a 3. listopada kreće u službenu distribuciju u CineStar kinima i Kino mreži.

Premijera je održana na 10 lokacija,  od čega 8 u Sarajevu, a na najvećoj od njih, Ljetnom kinu Coca-Cola, publiku su pozdravili redatelj i scenarist Danis Tanović i ekipa filma: scenaristica i glumica Anja Matković; glumci Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mirela Brekalo, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić i Almir Palata; scenarist Nikola Kuprešanin; direktor fotografije Miloš Jaćimović; izvršni producent Ivan Perić; kompozitorica Livina Tanović; scenografkinja Veronika Radman; montažer Redžinald Šimek; kostimografkinja Dubravka Skvrce; majstorica maske Silvija Bradica; dizajner zvuka Marius Leftărache; te producenti Lana Matić, Boris T. Matić, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Anamaria Antoci, Miha Černec i Jožko Rutar.

„Nakon ljeta" komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom. Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi.

Novi Tanovićev film već je osvojio srca sarajevske publike, a u Hrvatskoj će se moći pogledati neposredno nakon premijere u programu Rab Film Festivala (27. kolovoza), na nekoliko ekskluzivnih pretpremijera u sklopu Kina MediteranSplit (Kino Bačvice, 4. rujna); Šibenik (Tvrđava kulture Šibenik,5. rujna); Brač (Supetar, 7. rujna) i Hvar (8. rujna) te otok Prvić (6. rujna). U hrvatska kina film stiže 3. listopada u distribuciji Zagreb Film Festivala.

Danis Tanović višestruko je nagrađivani redatelj, scenarist i producent. Njegov film „Ničija zemlja" (2001), za koji je napisao i scenarij, nagrađen je Oscarom i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku. Dvostruki je dobitnik Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu za filmove „Epizoda u životu berača željeza" (2013) i „Smrt u Sarajevu" (2016).

„Nakon ljeta" nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).

18.08.2024. 09:51:00
Novi komentar
nužno
nužno