« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
IZABERITE NAJBOLJE

Najzdravije metode kuhanja

Ove metode nude najbolji omjer hranjivih tvari i očuvanja izgleda te okusa

Pribor za kuhanje na pari
Pribor za kuhanje na pari (Wikipedia)
Više o

grilanje

,

gradele

,

kuhanje na pari

,

zdravo kuhanje

Grilanje

Ovu metodu najbolje je koristiti za pripremu mesa i ribe. Gril treba biti dobro zagrijan prije kuhanja. Temperatura se onda može prilagoditi podizanjem ili spuštanjem lima. Neke vrste mesa poput kobasica i slanine sadrže previše masti za grilanje, no manje masno meso poput piletine treba samo malo ulja ili ga se može marinirati kako bi dobilo vlažnost. Gril je također dobar izbor za pripremu povrća poput rajčica, gljiva ili paprike.

Gradele

Radi se o metodi kuhanja na metalnoj rešetci, pri većoj temperaturi, obično na žaru. Metoda je brza i zdrava jer koristi manje ulja nego prženje, te hrani daje atraktivan izgled. Gradele su idealne za tanje komade mesa, kao i za ribu. Riba na gradele je tradicionalni način spremanja ribe na hrvatskoj obali Jadrana. Riba, koja se osuši od suvišne vlage, položi se na rešetku prethodno jako ugrijanih gradela, te se tijekom pečenja premazuje ružmarinom nakvašenim maslinovim uljem. Kad je riba pečena, posloži se na pliticu još uvijek mekana i vruća te se prelije posebnom mješavinom domaćeg maslinovog ulja, octa, sitno sjeckanog češnjaka, peršina, soli i papra.

Kuhanje u foliji

Komadi hrane mogu se zamotati u aluminijsku foliju, a zatim skuhati u mikrovalnoj ili na pari. Tijekom ovog procesa zadržavaju se sve potrebne arome i nutrijenti. Ovo je dobar način za pripremu ribe ili malomasnog mesa koje bi se u pećnici ili na grilu moglo osušiti.

Kuhanje na pari

Za ovaj način kuhanja potrebno je hranu smjestiti iznad zagrijane vode koja isparava. Prirodna aroma, boja, oblik i tekstura, kako i vitamini i minerali, na ovaj se način zadržavaju u hrani, što kuhanje na pari čini prilično zdravom solucijom. U vodu se može dodati i sjeckani luk, nasjeckano povrće poput celera ili komorača, kriške limuna, svježe mirodije, tako da njihove arome prožimaju hranu dok se kuha. Iako se hrana može začiniti prije nego se stavi na prau, nikad ne solite povrće jer će sol izvuči hranjive tvrai i vitamine.

27.12.2012. 13:10:00
Novi komentar
nužno
nužno