« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca

Najvažniji saveznici Bushu okrenuli leđa

Britanci, Francuzi i Nijemci protiv Ukrajine i Gruzije u NATO-u

Iako je Bush najavio da rusko stajalište neće biti prepreka Gruziji i Ukrajini, te zemlje još neće biti pozvane u NATO
Iako je Bush najavio da rusko stajalište neće biti prepreka Gruziji i Ukrajini, te zemlje još neće biti pozvane u NATO (AFP)
Više o

NATO

,

George W. Bush

Američki predsjednik George W. Bush našao se u vrlo nezgodnom položaju kada su se uoči jučerašnjeg početka summita NATO-a u Bukureštu njegovom nastojanju da se dvije bivše sovjetske republike, Ukrajina i Gruzija, približe Savezu usprotivili njegovi najbliži saveznici: Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Britanski premijer Gordon Brown, tvrde izvori, smatra da je pozivnica Ukrajini i Gruziji za NATO preuranjena bez obzira na to što proces pristupanja Savezu može potrajati godinama.  Njegovo mišljenje dijele njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Makedonija čekaČelnici 26 zemalja članica NATO-a sinoć su na summitu u Bukureštu dogovorili da se pozivnica za članstvo uputi Hrvatskoj i Albaniji, dok je poziv Makedoniji odgođen. Grčka ne pristaje na upućivanje pozivnice dok se ne riješi spor oko imena te zemlje. 

Naime, Bushevo inzistiranje na tome da Ukrajina i Gruzija uđu u Akcijski plan za članstvo (MAP) ne poklapa se sa stajalištem Rusije, koja se tome žestoko protivi. Zapadnoeuropski Bushevi saveznici smatraju da se rusko mišljenje mora uzeti u obzir te da s pozivanjem Ukrajine i Gruzije treba pričekati. 

“Sjećanje na događaj kada je Njemačka primljena u NATO potkapa svaki argument onih koji se protive prihvatu Ukrajine i Gruzije u Akcijski plan za članstvo.”
Lech Kaczynski
poljski predsjednik
- Mogu reći da na ovom summitu odluke o primanju tih dviju zemalja u MAP neće biti. Ne možemo prognozirati kada će se to dogoditi jer među članicama nema suglasnosti - izjavio je sinoć glasnogovornik NATO-a James Apathurai.

Međutim, na stranu američkog predsjednika stao je poljski čelnik Lech Kaczynski koji je ovu priliku iskoristio za još jedan napad na Njemačku. U pismu članovima NATO-a Kaczynski je podsjetio Njemačku na njezinu prošlost.

- NATO je prihvatio Njemačku 1955. dok njezine granice nisu priznavale sve zemlje Europe i dok je stanje u Berlinu prijetilo oružanim sukobom nezamislivih razmjera. U to doba Savez je donio hrabru odluku unatoč sumnjama i prijetnjama u pogledu međunarodne politike.

Sjećanje na taj događaj potkapa svaki argument onih koji se protive prihvatu Ukrajine i Gruzije u Akcijski plan za članstvo, ocijenio je Kaczynski u pismu. O tom će problemu ovoga vikenda razgovarati Bush i Vladimir Putin u Sočiju. (MB) 

03.04.2008. 02:02:51
Novi komentar
nužno
nužno