« Fun
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Najstarija Biblija na svijetu

Najstariji očuvani primjerak iz 4. stoljeća uskoro će biti dostupan na internetu.

Fotografija vijesti
Više o

Biblija

,

Codes Sinaiticus

,

Codes Vaticanus

,

Konstantin von Tischendorf

Najstariji očuvani, polucjeloviti primjerak Biblije, rukopis iz 4. stoljeća na starogrčkom, koji je u kanti za smeće otkrio njemački učenjak, u četvrtak će se pojaviti na internetu, objavila je knjižnica Sveučilišta u Leipzigu.

Codes Sinaiticus, koji je u samostanu na poluotoku Sinaju 1844. pronašao Konstantin von Tischendorf, sadrži pola židovskog Starog zavjeta i veći dio kršćanskog Novog zavjeta, stoji u priopćenju knjižnice.

Drugi rukopis, Codes Vaticanus, otprilike je jednako star, dok su fragmenti obaju dijelova Biblije u Svicima iz Mrtvog mora i Egipatski papirusi stariji. No Biblija sa Sinaja jedinstveno je svjedočanstvo o onome što su kršćani, koji su govorili grčkim jezikom, čitali oko 350 godine.

Njemačko sveučilište, koje posjeduje 43 lista pergamenta, udružilo se s londonskom Britanskom knjižnicom, koja je 1933. kupila 347 listova od SSSR-a, kako bi napravili internetsko izdanje koje će se moći vidjeti na stranici www.codex-sinaiticus.net.

S vremenom će se u online izdanje ubaciti šest listova koji se čuvaju u St. Peterburgu i 38 listova koji su još u samostanu Svete Katarine na Sinaju, a bit će dostupan i prijevod.

21.07.2008. 14:39:15
Novi komentar
nužno
nužno