objavljeno 21.07.2008. 14:39:15

Najstarija Biblija na svijetu

Najstariji očuvani primjerak iz 4. stoljeća uskoro će biti dostupan na internetu.

Fotografija vijesti

Najstariji očuvani, polucjeloviti primjerak Biblije, rukopis iz 4. stoljeća na starogrčkom, koji je u kanti za smeće otkrio njemački učenjak, u četvrtak će se pojaviti na internetu, objavila je knjižnica Sveučilišta u Leipzigu.

Codes Sinaiticus, koji je u samostanu na poluotoku Sinaju 1844. pronašao Konstantin von Tischendorf, sadrži pola židovskog Starog zavjeta i veći dio kršćanskog Novog zavjeta, stoji u priopćenju knjižnice.

Drugi rukopis, Codes Vaticanus, otprilike je jednako star, dok su fragmenti obaju dijelova Biblije u Svicima iz Mrtvog mora i Egipatski papirusi stariji. No Biblija sa Sinaja jedinstveno je svjedočanstvo o onome što su kršćani, koji su govorili grčkim jezikom, čitali oko 350 godine.

Njemačko sveučilište, koje posjeduje 43 lista pergamenta, udružilo se s londonskom Britanskom knjižnicom, koja je 1933. kupila 347 listova od SSSR-a, kako bi napravili internetsko izdanje koje će se moći vidjeti na stranici www.codex-sinaiticus.net.

S vremenom će se u online izdanje ubaciti šest listova koji se čuvaju u St. Peterburgu i 38 listova koji su još u samostanu Svete Katarine na Sinaju, a bit će dostupan i prijevod.

21.07.2008. 14:39:15
http://m.metro-portal.hr/najstarija-biblija-na-svijetu/10068/