« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
MLJAC :)

Najsočniji kolač od limuna koji ćete probati u životu

Ispecite sočan kolač od limuna po receptu pobjednika renomiranog kulinarskog showa

Sočan i ukusan
Sočan i ukusan (Arhiva)
Više o

kolači

,

recepti

,

kolač od limuna

Pobjednik jedne od najpoznatijih hrvatskih kulinarskih emisija, student i strastveni ljubitelj kuhanja, Ivan Temšić, otkrio nam je svoj recept za pripremu najsočnijeg kolača od limuna - takozvanog Gâteau au citrona.

Biskvitni kolač s limunom jednostavan je za pripremu, a njegov osvježavajući citrusni okus i sočna tekstura oduševit će i najizbirljivije. Kako biste pripremili poslasticu koja će se topiti u ustima i čijim ćete okusom oduševiti svoje bližnje, trebat će vam:

  • 175 g maslaca na sobnoj temperaturi

  • 265 g šećera

  • 3 jajeta

  • korica jednog limuna

  • 265 g glatkog brašna

  • 4 g praška za pecivo

  • 130 ml mlijeka

  • sok jednog limuna

  • 135 g šećera u prahu

Omekšali maslac s dodatkom jedne trećine šećera (88 g), malo soli i koricom limuna potrebno je miksati uz pomoć pjenjače do pjenaste teksture, te postepeno dodavati ostatak šećera. Sastojke miksajte dok se sav šećer ne inkorporira u maslac, a zatim u pjenastu smjesu dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati.

Brašno i prašak za pecivo poželjno je prosijati kako biste se riješili eventualnih grudica. Suhe sastojke povežite s mlijekom, postepeno ga ulijevajući. Slastičarskom špatulom zatim spojite smjesu brašna i mlijeka sa smjesom maslaca, šećera i jaja. Pri tome pazite da vaši pokreti budu lagani, kako bi što više zraka ostalo u samoj smjesi. Na taj način će kolač postići sočnu, a prozračnu teksturu.

Kalup za pečenje premažite maslacem i tankim slojem brašna, kako vam se smjesa ne bi zalijepila za kalup, ili ga jednostavno obložite papirom za pečenje te izlijte smjesu u njega. Zatim rastopite manju količinu maslaca, u nju umočite nož i zarežite po sredini. Smjesu pecite na 170 stupnjeva, 40-ak minuta. Kada se biskvit ispeče, napravite glazuru koju ćete preliti preko ohlađenog kolača. Za glazuru će vam trebati sok jednog limuna i 135 g šećera u prahu koje ćete povezati u gustu smjesu.

U pripremi ovog kolača Ivan je koristio Kenwood Titanium Chef Patissier XL, mikser dizajniran za one koji od svojih kuhinjskih pomagala ipak očekuju malo više. Zbog njegovih vrhunskih značajki nije morao čekati da maslac postigne sobnu temperaturu jer ovaj uređaj nudi opciju otapanja sastojaka u zdjeli. S ugrađenom vagom za vaganje, zaslonom osjetljivim na dodir i intuitivnim unaprijed postavljenim funkcijama, kao i mnoštvom drugih značajki, Ivanov mikser pripremu ovog jednostavnog kolača učinio je još jednostavnijom. Uvjerite se i sami! Dobar tek!

01.02.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.02.2022. 15:45
    Mljac
Novi komentar
nužno
nužno