« Život
objavljeno prije 4 mjeseca i 14 dana
PLAĆATE?

Najsigurniji modeli plaćanja

Iako je ova online kupovina sjajna, dolazi i s rizicima, osobito ako ne poduzmete odgovarajuće sigurnosne mjere

Što je sigurno, a što nije?
Što je sigurno, a što nije? (Arhiva)
Više o

plaćanje

,

online plaćanje

Kada je riječ o odabiru određenog načina plaćanja, nisu sve opcije jednake kada je riječ o sigurnosti.

Najsigurniji načini plaćanja

Kreditne kartice ostaju jedna od najsigurnijih opcija za online kupnju. Dolaze s opsežnom zaštitom od prijevare od izdavatelja kartice. Sve dok pratite svoje izjave i odmah prijavljujete sve neovlaštene troškove, zaštićeni ste od odgovornosti. Kreditne kartice koristite samo na sigurnim stranicama i nikada ne dajte puni broj kartice osim na stranici za naplatu provjerenog trgovca.

PayPal. Za peer-to-peer transakcije ili pri kupnji na stranicama koje ga prihvaćaju, PayPal je mudar izbor. Vaše financijske podatke čuva privatnošću i sve dok izbjegavate slanje novca strancima, nudi zaštitu u slučaju prijevare. Povežite PayPal samo s kreditnom karticom, a ne izravno s bankovnim računom. To vam omogućuje da zadržite sve zaštite i pogodnosti povezane s osnovnom karticom.

Apple Pay/Google Pay. Kupnja u trgovini pomoću aplikacija za beskontaktno plaćanje na vašem mobilnom uređaju dodaje dodatni sloj sigurnosti. Vaš stvarni broj kreditne kartice nikada se ne dijeli s trgovcem. I dalje imate pogodnost plaćanja dodirom, ali uz više privatnosti.

Darovne kartice. Za povremenu online kupnju, sigurni ste ako kupite Visa ili Mastercard darovnu karticu s niskim saldom i koristite je umjesto prave kreditne kartice. To učinkovito ograničava vašu odgovornost ako se broj kartice ukrade. Samo pažljivo provjerite web mjesto na kojem se koristi; ako ipak postanete žrtva prijevare s darovnom karticom, evo kako možete vratiti svoj novac.

Rizičnije opcije plaćanja i kako se uopće zaštititi

Debitne kartice. Ne radi se o tome da su debitne kartice "nesigurne", već da nemaju istu zaštitu kao kreditne kartice. Novac dolazi izravno s vašeg tekućeg računa, pa je povrat izgubljenih sredstava zbog prijevare teži. Koristite debitnu karticu samo na pouzdanim stranicama.

Prepaid kartice. Iako su sigurnije od debitnih kartica, prepaid kartice nemaju istu jaku zaštitu od prijevara kao kreditne kartice. Koristite samo ako nemate drugih mogućnosti i budite oprezni kada upisujete broj kartice online.

Bankovni transferi. Slanje novca izravno s vašeg bankovnog računa je rizično. Općenito ne postoje prava na storniranje niti zaštita od prijevare s bankovnim prijenosima. Ovu metodu treba koristiti samo kada plaćate nekome koga poznajete i kome vjerujete.

Aplikacije za plaćanje trećih strana. Venmo, CashApp i druge peer-to-peer aplikacije za plaćanje riskantno je koristiti sa strancima. Koristite ih samo kada plaćate osobama koje dobro poznajete u svojoj osobnoj mreži. I nikada ne vraćajte novac koji vam stranac "slučajno" pošalje na Venmu.

Kada je riječ o zaštiti od prijevare, kreditne kartice i digitalni novčanici poput PayPala najbolji su izbor za sigurna online i digitalna plaćanja. Uvijek budite oprezni pri dijeljenju bankovnih podataka s trgovcem i izbjegavajte korištenje aplikacija za plaćanje trećih strana s nepoznatim osobama. U konačnici, vaš se rizik manje odnosi na sam način plaćanja, a više na izbjegavanje prevaranata i drugih aktera.

14.12.2023. 17:56:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.12.2023. 09:06
    ima dosta prevara
Novi komentar
nužno
nužno