« Putovanja
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
EH, DA ...

Naj(ne)sretnije zemlje svijeta

Što usrećuje naciju? Prema izvještaju SDSN-a, Mreže rješenja za održivi razvoj, na to utječu faktori poput BDP-a po glavi stanovnika, sloboda od korupcije i mogućnost da imate "nekoga na koga možete računati u nevolji"

Danska je stalno na prvom mjestu, razmislite zašto
Danska je stalno na prvom mjestu, razmislite zašto (Wikipedia)
Više o

sreća

,

Danska

,

najsretnija zemlja na svijetu

Najsretnija zemlja svijeta uporno je, kao i svake godine - Danska, pokazao je izvještaj Mreže rješenja za održivi razvoj. 

Što se ocjenjivalo? Od BDP-a po glavi stanovnika i slobode od korupcije do mogućnosti da imate "nekoga na koga možete računati u nevolji".

Dansku slijede Švicarska, Island, Norveška, Finska i Kanada, pa zatim Nizozemska, Novi Zeland, Australija, Švedska, Izrael, Austrija, SAD, Costa Rica i Puerto Rico, koji je na 15. mjestu.

Najnesretnija zemlja svijeta je afrički Burundi, a slijedi je Sirija, Togo, Afganistan i Benin.

U top 15 najnesretnijih su i Ruanda, Gvinea, Liberija, Tanzanija, Madagaskar, Jemen, Burkina Faso, Uganda, Čad i Južni Sudan.

Lako je primijetiti da ratne aktivnosti, kao i činjenica da se neka zemlja nalazi na siromašnom i eksploatiranom crnom kontinentu, itekako utječu na loše stanje stanovništva tih zemalja.

Što se tiče naše geografske regije, smještene su u sredini, a ovo je top lista od najnesretnijih prema najsretnijima. U zagradi je navedeno mjesto na svjetskoj listi.

1. (95.) Makedonija
2. (88.) Crna Gora
3. (87.) Bosna and Hercegovina
4. (86.) Serbia
5. (77.) Kosovo
6. (74.) Hrvatska
7. (63.) Slovenija

Zanimljivo je da su se između Hrvatske i nešto nesretnijeg Kosova smjestili Hong Kong i Somalija, dvije zemlje koje bi na prvu vrlo teško smjestili jednu kraj druge po navedenim kriterijima. 

26.12.2016. 17:02:00
Novi komentar
nužno
nužno