« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
16 mu je godina tek

Najmlađi učitelj na svijetu obrazuje siromašne

Milijuni djece na svijetu ne dobivaju prikladno obrazovanje jer su im obitelji presiromašne da ih školuju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

Indija

,

besplatno obrazovanje

,

Babar Ali

,

najmlađi učitelj

Jedan dječak u Indiji to pokušava promijeniti. Projekt Babara Alija usmjeren je ka transformaciji života stotine siromašne djece. Sa samo 16 godina, Ali je vjerojatno najmlađi učitelj na svijetu. On je tinejdžer koji u dvorištu svoje obiteljske kuće vodi nastavu za siromašnu djecu iz svog sela.

Dječak dan započinje rano. Motoriziranom rikšom vozi se u 10 kilometara udaljenu školu koju pohađa. Škola Raj Govinda najbolja je u tom dijelu zapadnog Bengala. Babar Ali prvi je član svoje obitelji koji se kvalitetno obrazuje. ˝Nije mi jednostavno doći u školu jer živim daleko. No učitelji su dobri i volim učiti. Roditelji smatraju kako moram dobiti najbolje moguće obrazovanje, stoga sam ovdje˝ objašnjava.

Raj Govinda državna je škola pa je besplatna. Međutim Ali mora platiti svoju uniformu, knjige te rikšu koja ga vozi do tamo. To znači da njegova obitelj godišnje mora izdvojiti oko 1800 rupija (240 kuna) što je još uvijek velika cifra u tom dijelu Bengala. Mnoge obitelji jednostavno si ne mogu priuštiti da djecu pošalju u školu, čak i uz ovaj trošak.

U 16 sati Ali se vraća kući te zvonom poziva siromašnu djecu iz susjedstva na početak nastave. Nakon okupljanja djeca prvo otpijevaju nacionalnu himnu, zatim im Ali održi nekoliko lekcija o disciplini te normalno predavanje može početi. Ali daje lekcije na način koji je naučio od svojih učitelja.

Bilo mu je tek 9 godina kada je započeo podučavati par prijatelja koji su ga stalno zapitkivali što je novoga naučio u školi. Sada njegova večernja škola ima 800 učenika, uglavnom iz siromašnih obitelji, a nastava je besplatna. ˝U početku sam samo izigravao učitelja pred prijateljima, no onda sam shvatio da djeca nikad neće naučiti čitati i pisati ako lekcije ne budu ozbiljne. Moja je dužnost da im pomognem, kako bi naša zemlja imala bolju budućnost˝, objašnjava Babar Ali.

S njim trenutno radi 10 učitelja, koji su kao i on učenici ili studenti iz obližnjih škola i fakulteta, i svi volontiraju. Ali ne naplaćuje ništa, knjige su besplatne, dijeli se i besplatna hrana, a  troškovi se pokrivaju pomoću donacija. To znači da i najsiromašniji mogu doći slušati lekcije. ˝Ovo područje je ekonomski siromašno. Bez besplatnog obrazovanja mnoga djeca bila bi nepismena˝ dodaje Ali.

Njegovu školu prepoznale su lokalne vlasti, te je Babar Ali dobio mnoge nagrade za svoj rad. 

13.10.2009. 17:25:36
Novi komentar
nužno
nužno