« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
NAJBOLJE IZBJEGAVATI

Najgora hrana koju možete jesti

Loš životni stil i sve više dnevnih obaveza okrenulo je ljude prema jeftinoj, a ukusnoj hrani...

Ovo nije dobro za vaše tijelo
Ovo nije dobro za vaše tijelo (Shutterstock)
Više o

karcinom

,

čips

,

gazirana pića

,

bolesti

,

margarin

,

prerađeno meso

Snažan marketing i lagana dostupnost učinili su svoje, no koliko je doista takva hrana dobra na ljestivici dugoročnih rezultata? Pogledajte namirnice koje je najbolje potpuno izbaciti iz svoje prehrane, ili ih bar reducirati, ukoliko ste jako vezani za njih.

Prerađeno meso - kako navodi Američki institut za istraživanje karcinoma, meso koje obrađeno pomoću dima, soli, sušenjem ili koje sadrži kemijske aditive, povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Takvi proizvodi sadrže mnogo soli, masti i kolesterola, a malo hranjivih tvari, poput vlakana.

Margarin - proizvodi se od biljnih ulja. Visoka temperatura u procesu prešanja ulja uništava antioksidanse u uljima te nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od raka. Zatim se na brutalni kemijski način ulja stvrdnjavaju, postupkom hidrogenacije ili esterifikacije. U ovim postupcima se koriste opasne kemikalije čiji ostaci se nalaze u gotovom proizvodu na policama naših prodavaonica.

Čips - sigurno vam je poznato da ovi loši ugljikohidrati prepuni masti nisu pogodni za vašu liniju. No ono što možda niste znali, jest da čips sadrži akrilamid, poznati kancerogen koji nastaje kada se hrana peče ili prži na visokim temperaturama. "Procjenjuje se da akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka kod Amerikanaca godišnje", dodaje istraživač Dale Hattis, sa Sveučilišta Clark.

Gazirana pića - ovo je najlakši način dobivanja viška kilograma (prosječna limenka sadrži 10 žličica šećera). No ispijanje nekoliko limenki tjedno može skoro udvostručiti rizik raka gušterače. Koja je još loša vijest? Konzumiranje više od 2,5 gazirana pića dnevno bitno povećava rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, kao i rizik od razvijanja dijabetesa.

10.11.2012. 09:15:00
Novi komentar
nužno
nužno