« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Najbolji kuhar među umjetnicima

Ferran Adria apsolutni je guru španjolske avangardne kuhinje

Fotografija vijesti
Više o

kuhanje

,

Ferran Adria

,

El Bulli

Revolucionarno kuhanje Ferrana Adrije, gurua španjolske avangardne kuhinje, proslavilo je El Bulli, restoran sa 400 narudžbi za jedan stol i dvogodišnjiim čekanjem na red. Unatoč svemu, restoran i dalje posluje s gubicima, a ove godine dobio je tri Michelinove zvjezdice te je proglašen najboljim na svijetu. Ferran Adria zasigurno je jedan od najboljih kuhara na svijetu koji bi vjerojatno gladovao kada bi se tim poslom bavio zbog novca.

Njegov restoran, jedan od najzanimljivijih generatora ‘visoke kuhinje’, posluje s gubicima. Ali ako ga dekonstruiramo na način na koji on radi s hranom, otkrivamo da je on i umjetnik, izumitelj, dizajner, filozof, anarhist i zabavljač. Dekonstrukcija je jedan od Adrijinih izuma koji su promijenili naličje gastronomije. Primjer je klasično španjolsko jelo ‘tortilla espanola’. Adria najprije  podijeli smjesu za tortilju na tri dijela - jaja, krumpire i luk. Potom sve kuha odvojeno. Završni dio, dekonstruktivistički ishod, jest pjenica od krumpira, pire od luka i umak od bjelanjka. Jedno jelo posluženo je na drugo i pokriveno pečenim krumpirima.

- Kada me je netko upitao što je to kreativnost, rekao sam da ona svakako nije kopiranje. Upravo to pitanje bilo je ključno za moj razvoj. Dotad sam uvijek kopirao jela, a potom se sve promijenilo. Shvatio sam da sam od tehničara postao stvaratelj - objasnio je Adria.

Šarmantni Katalonac uistinu je pravi umjetnik među kuharima, a svoju ljubav prema hrani rado podijeli s ljudima koji  hodočaste u svetište hrane zvano El Bulli. 

Brojni stručnjaci napominju kako je Adria fundamentalno drukčiji od ostalih proslavljenih kuhara. U El Bulliju nije moguće naručiti obično jelo. El Bulli je poput Gaudijeve arhitekture, on je kulinarski ekvivalent Cirque du Soleilu. U Adrijinom restoranu ima samo 50 mjesta, a otvoren je samo od travnja do rujna i to samo navečer, a više od 800 tisuća ljudi zainteresirano je za mjesto na koje će čekati nekoliko godina. Večera u El Bulliju, u kojem nema a la cartea, s buteljom vina stoji oko 250 eura po osobi, a ljudi iz cijeloga svijeta dolaze  jesti kod Adrije. I časopis Time uvrstio ga je među 100 najutjecajnijih osoba u svijetu. Još nitko nije radio takvo što i nitko nije unio toliko mašte u spravljanje hrane kao on.

Adria je čovjek koji izvan restorana vodi normalan život. Nije milijunaš, ne posjeduje jahtu ili Ferrari. Štoviše, živi u stanu od 60 četvornih metara. Zbog svojeg umijeća, Adria je prošle godine bio pozvan da sudjeluje na čuvenom sajmu umjetnosti Documenta u njemačkom gradu Kasselu.

Piše: Piše: Livia Čveljo
28.08.2008. 20:19:56
Novi komentar
nužno
nužno