« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SPLITSKI HNK

Najavljena premijera "Zločina i kazne"

Mijo Jurišić kao Raskoljnikov i Andrea Mladinić kao Sonja u izvedbi kapitalnog djela ruske književnosti.

Zgrada HNK u Splitu
Zgrada HNK u Splitu (Jakov Prkić, CROPIX)
Više o

splitski HNK

,

Zločin i kazna

,

Fjodor Mihailovič Dostojevski

,

Dubravka Lampalov

,

Saša Ogarjov

,

Mijo Jurišić

,

Andrea Mladinić

,

Vera Martinova

,

Neven Radaković

,

Ivan Arnold

Drama "Zločin i kazna", po istoimenom romanu Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, premijerno će se izvesti u petak, 27. veljače na pozornici splitskoga HNK u režiji i dramatizaciji ruskog redatelja Aleksandra Ogarjova i u novom prijevodu tog djela s ruskog jezika Nile Kuzmanić-Svete, najavio je danas splitski HNK.

Ravnateljica Drame splitskoga HNK Dubravka Lampalov rekla je na konferenciji za novinare da je riječ o kapitalnom djelu ruske književnosti te kako je roman "Zločin i kazna" iznimno važan i u današnje vrijeme jer se bavi represivnim aparatom, to jest sudstvom i policijom. Predstava će se, po riječima Dubravke Lampalov, baviti onim čime se ne bavi represivni aparat, to jest onim što se događa s ljudskom dušom nakon presude.

"To je predstava o apsolutnoj ljubavi", rekla je ravnateljica Drame splitskoga HNK, dodajući kako je, nakon Istarskoga narodnog kazališta i riječkoga HNK, to u Hrvatskoj treća izvedba "Zločina i kazne" u posljednjih pet godina.

Saša Ogarjov drugi put gostuje u splitskome HNK, gdje je prije dvije godine režirao Ionescovu "Ćelavu pjevačicu", a 2007. u Gradskome kazalištu "Gavella" u Zagrebu dramatizirao je Puškinovu "Mećavu".Redatelj Saša Ogarjov zahvalio je splitskome HNK što ga je to kazalište pozvalo da režira roman "Zločin i kazna", ističući kako takve mogućnosti u Rusiji trenutačno nema jer se ondje, po njegovim riječima, ne traži kazališna izvedba bilo kojeg romana Dostojevskog. "Najveća ljubav prema Dostojevskom trenutačno živi u Hrvatskoj", istaknuo je Ogarjov.

Glavna uloga Rodiona Romanoviča Raskoljnikova u splitskoj predstavi "Zločin i kazna" povjerena je Miji Jurišiću. "Meni je ovo najveća i najvažnija uloga u životu", izjavio je Jurišić.

Glavnu žensku ulogu - Sonju igrat će Andrea Mladinić. "Sonja je vrlo važan lik u svjetskoj literaturi pa mi je čast i odgovornost igrati tu ulogu", rekla je Andrea Mladinić, dodajući kako "Sonja predstavlja duhovnu vertikalu u Raskoljnikovu životu".

Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Vera Martinova, glazbeni urednik Neven Radaković, a glazbeni suradnik Ivan Arnold. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 17:11:28
Novi komentar
nužno
nužno