« Kultura
objavljeno prije 15 godina
1. do 25. listopada

Najava za salon arhitekture

Hans Ibelings stiže iz Rotterdama

(Zoran Bogović, CROPIX)
Više o

ČIPtalks

,

salon arhitekture

Ovogodišnji 44. zagrebački salon arhitekture u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i časopisa za arhitekturu ČIPtalks održat će se u Zagrebu od 1. do 25. listopada, najavljeno je večeras na susretu s novinarima.

Selektor salona ove je godine ugledni povjesničar arhitekture Hans Ibelings iz Rotterdama, jedan od osnivača te glavni urednik i izdavač prestižnog europskog časopisa arhitekture "A10 new European architecture".

Ibelings je istaknuo kako se prijavilo 556 arhitekata, a za salon je odabrao stotinjak djela. Također je izrazio zadovoljstvo hrvatskom arhitekturom, rekavši kako Hrvatska, iako mala zemlja ima vrlo bogatu arhitekturu ali na žalost malo poznatu svijetu.

Ocijenio je i kako nema pravila da velike zemlje, poput Španjolske, imaju i veliku arhitekturu, a da se na primjeru Hrvatske uvjerio kako arhitektura ne pripada samo velikim zemljama. Dodao je da je upoznao arhitekturu još nekih istočno europskih zemalja, primjerice Estonije i Slovenije.

Hans Ibelings s hrvatskim arhitektom Krunom Ivanišem priprema i knjigu koja će dati presjek arhitekture u posljednjih deset godina u zemljama istočne i srednje Europe pod nazivom "Krajolici tranzicije".

Urednik časopisa ČIPtalks Saša Randić najavio je kako će se za vrijeme trajanja 44. zagrebačkog salona arhitekture u Zagrebu održati konferencija o zbivanjima u arhitekturi, koja će obuhvatiti nekoliko panel diskusija, i za koju se prijavilo oko 700 sudionika.

Među ostalim arhitekti i teoretičari arhitekture raspravljat će o profiliranju stambene problematike u posljednjih 20 godina, o medijima i arhitekturi te temama vezanim uz arhitekturu i globalizaciju. U vrijeme kad Zagreb bude okupljalište velikog broja arhitektata iz zemlje i svijeta i u sklopu Salona arhitekture održat će se i izložba dobitnika prošlog Salona, Hrvoja Njirića i Helene Paver Njirić.

Saša Randić je istaknuo kako najnoviji broj časopisa ČIPtalks uz ostalo donose i tekst o studiju UP Tome Plejića i Lee Pelivan dobitnika ugledne nagrade europskih arhitekata "Mies van der Rohe 2009".

Izvor: Hina

08.07.2009. 10:58:30
Novi komentar
nužno
nužno