« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
BLOGERI

Nagrade DW-a za širenje slobode

Stručnjaci iz čitavoga svijeta birali su šest pobjednika među više od 3.000 prijavljenih blogova za nagrade DW-a

Bobs nagrade DW dijeli već deset godina
Bobs nagrade DW dijeli već deset godina (Screenshot)
Više o

The Bobs

,

Deutsche Welle

,

nagrade

Virtualnu raspravu pod šifrom #the bobs14 članovi stručnog žirija vodili su jednako strastveno kao što se odvijala i rasprava u dvorani. Iz minute u minutu objavljivali su na društvenoj mreži Twitter dojmove, mišljenja i linkove u vezi s nominiranim projektima na mreži. U realnom svijetu dugo su se mislili oko odluka: rijetko kada su odluke u deset godina postojanja Bobsa bile toliko tijesne. 15 internetskih stručnjaka iz čitavoga svijeta na kraju su birali šest pobjednika među više od 3.000 prijavljenih.

Najbolji blog

Fotobloger Mosa'ab Elshamy iz Kaira pobijedio je sa svojim izražajnim fotografijama u konkurenciji najboljeg bloga. Njegove foto priče posvećuju se aktualnim događanjima u Kairu, ali i svakodnevnim pričama iz egipatske kulture. Trenutno primjerice prati mlade alternativne glazbenike u Kairu. 2013. godine američki magazin "Time" uvrstio je jednu od Elshamijevih fotografija, koju je snimio za vrijeme Egipatske revolucije, među deset najboljih fotografija godine. "Mosa'ab Elshamy ilustrirao je na dojmljiv način jazove, koji se provlače kroz egipatsko društvo. U zaoštrenom sukobu Mosa'ab Elshamy svojim snažno izražajnim fotografijama priskrbio si je pozornost, obrazložio je stručni žiri Bobsa odluku u glavnoj kategoriji.

Internetska stranica Vizualiziranje Palestine nagrađena je u kategoriji najbolji socijalni aktivizam. Glavni pokretači izradili su info-grafike za situaciju u palestinskim područjima. Pri tome se ne radi samo o naveliko raspravljenim konfliktnim temama kao o izraelskoj gradnji naselja, veći o zaštiti okoliša, medicinskoj opskrbi ili obrazovanju. "Web stranica spušta jedan vrlo kompleksan i emocionalno nabijeni konflikt na jednu razumljivu razinu i vizualizira ga", obrazlaže odluku članica stručnog ocjenjivačkog suda Georgia Popplewell iz Trinidada i Tobaga.Najbolji socijalni aktivizam

Jezični umjetnik iz Kine nagrađen je za najkreativniji projekt. Čovjek, koji iz sigurnosnih razloga ne želi objaviti svoje pravo ime koristi u kineskom mikrobloggingu Weibo account "weicombo". On komentira dnevno aktualna događanja često sa samo jednim kineskim znakom, malo ga promijeni i tako svojim postovima daje ironično ili satirično značenje. Za njegove čitatelje to je kao svakodnevna igra pogađanja. Igre riječima i zagonetke u Kini imaju posebnu tradiciju, pojašnjava članica žirija i spisateljica Tienchi Martin - Liao. "Weicombo je pronašao jedan vrlo kreativan i mudar način da bi zaobišao cenzuru u Kini. Njegove igre riječima ne samo da su političke, već su i duhovite, i zato ga vole njegovi čitatelji."Najkreativnije i originalno

Nagrada Global Media Foruma

Od informacije do participacije - to je tema ovogodišnjeg Global Media Foruma u Bonnu. Bobs su ovom motu posvetili jednu zasebnu kategoriju. Članovi žirija odlučili su se za "Khabar Lahariya" - provincijske tjedne novine, koje izlaze na šest hindi-dijalekata. Njih već 12 godina piše, proizvodi i prodaje jedna skupina žena. Mnoge od njih tek kasno su naučile čitati i pisati. Njihovi članci obraćaju se stanovnicima sela na sjeveru i istoku Indije. Tamo skoro da nema pristupa internetu, "Khabar Lahariya" za mnoge je najvažniji izvor informacija. Članica žirija i blogerica Rohini Lakshane: "Ove novine su svijetli primjer za to da funkcioniranje demokracije ovisi o pristupu informacijama - i to za sve."

Najbolja inovacija

Projekt BangrlBraille omogućuje digitaliziranje udžbenika i tiskanje na pismu za slijepe. Osim toga aktivisti na stranicama objavljuju snimljene tekstove i školske materijale kao audio-datoteke. Više od milijun ljudi u Bangladešu je slijepo. Za više od 50.000 slijepih učenika nema prikladnih udžbenika. "BanglaBraille" je uspostavio mrežu volontera koji transkribiraju knjige i prikupljaju priloge. Član stručnog žirija Shahidul Alam iz Bangladeša: "BanglaBraille poboljšao je iz temelja život mnogih učenika u Bangladešu i bori se protiv problema koji vlasti u našoj zemlji strahovito zapostavljaju."

Nagrade za reportere bez granica

Ove godine posebno priznanje organizacije "Reporteri bez granica" ide ukrajinskom portalu "YanukovychLeaks". Skupina ukrajinskih aktivista prikuplja i obrađuje dokumente koji su pronađeni u vili nekadašnjeg predsjednika Janukoviča nedugo nakon njegovog bijega. Mnogi dokumenti prilikom napuštanja zgrade bačeni su u jezero. "YanukovychLeaks" si je dao za cilj istražiti veliku količinu podataka i katalogizirati ih. "Prije svega je važno u današnje krizno vrijeme jačati kritične novinare. Moramo ih hrabriti da unatoč opasnostima nastave svoj put", obrazlaže odluku Chriastian Mihr, voditelj Reportera bez granica u Njemačkoj i član žirija.

"The Bobs - najbolji online aktivizam" Deutsche Welle je pokrenuo 2004. godine s ciljem unaprjeđivanja slobode mišljenja na internetu i poticanja otvorene razmjene bez cenzure. "Vjerujem da su Bobs u posljednjih deset godina pokazali kakav utjecaj može imati jedna takva nagrada", kaže Christian Mihr. "Bobs su mnogim dobitnicima priznanja omogućili daljnji rad u represivnim državama, jer cenzori su u mnogim slučajevima odustali od novih napada na nagrađene aktiviste."

I korisnici interneta mogli su u različitim kategorijama svoje favorizirane projekte učiniti pobjednicima. Koje web stranice i blogovi su se nametnuli kod publike, možete pogledati na webstranici http://thebobs.com/deutsch/category/2014/best-blog-2014/.

Piše: Jan Bruck/Ivana Zrilić/DW
07.05.2014. 18:57:00
Novi komentar
nužno
nužno