« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
MINISTARSTVO:

Naftni derivati mogu poskupjeti 3 do 18 lipa po litri

Ministarstvo je utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 5. do 18. travnja

INA
INA (Arhiva)
Više o

nove cijene benzina

,

poskupljenje benzina

,

naftni derivati

Cijene naftnih derivata, izuzev eurodizela BS, od ponoći bi mogle poskupiti od tri do 18 lipa po litri, pokazuju podaci o najvišoj razini maloprodajnih cijena naftnih derivata koje je danas objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ministarstvo je danas, u skladu s novim Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 5. do 18. travnja, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima gdje je dozvoljeno slobodno formiranje cijena za sve derivate osim za plavi dizel.

Eurosuper BS 95 od ponoći 9,76 kuna po litri

Kako većina naftnih kompanija na svojim postajama uglavnom za sve ili za većinu derivata ima najviše dozvoljene cijene, za očekivati je da će od ponoći derivati uglavnom poskupiti.

A najvišu cijenu eurosupera BS 95 koju će od ponoći moći imati na svojim postajama, Ministarstvo gospodarstva ograničilo im je na 9,76 kuna po litri, što je 12 lipa više od dosadašnjih 9,64 kune po litri.

Najmanje bi mogao poskupiti eurosuper BS 98, za tri lipe po litri, s dosadašnjih 10,03 na 10,06 kuna po litri, dok kompanije koje imaju eurosuper sa sto oktana (eurosuper BS 100) tu vrstu goriva mogu prodavati po maksimalnoj cijeni od 10,26 kuna po litri, što je 13 lipa više od dosadašnjih 10,13 kuna.

Nakon što je prije dva tjedna poskupio samo eurodizel BS, Ministarstvo nije diralo njegovu najvišu cijenu koja ostaje na 9,33 kune po litri.

Obični pak dizel može imati najvišu maloprodajnu cijenu od 8,95 kuna po litri, što je 13 lipa više od dosadašnjih 8,82 kune. Najviše bi, po podacima Ministarstva, mogla poskupiti plinska ulja - loživo ulje s oznakom euro može imati maksimalnu cijenu od 6,30 kuna, što je 18 lipa više od dosadašnjih 6,12 kuna, a obično loživo ulje može najviše koštati 6,10 kuna, ili 17 lipa više od dosadašnjih 5,93 kune.

Od ponoći može poskupiti i plavi dizel čiju je najvišu razinu maloprodajne cijene Ministarstvo utvrdilo na 5,43 kune po litri, što je 15 lipa više od dosadašnjih 5,28 kuna.

Od danas novi Pravilnik

Prema novom Pravilniku, čija je primjena počela danas, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i na svojim internetskim stranicama objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije dužne su "primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je objavilo Ministarstvo", s tim da u tom razdoblju mogu mijenjati cijenu istog derivata.

Obvezne su također na svojim internet stranicama stalno imati objavljene aktualne cijene i ažuriraju ih u slučaju promjena cijena.

Novina je Pravilnika i mogućnost da naftne kompanije na postajama na autocestama ili na postajama na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom slobodno određuju cijene derivata na tim postajama, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Kako će nakon objave najviših razina maloprodajnih cijena postupiti naftne kompanije za sada se još ne zna, no, do sada su uglavnom bile na najvišim razinama cijene, iako neke kompanije imaju i dvije vrste nekih goriva od kojih je jedna uobičajeno na najvišoj razini, a druga vrsta s nešto nižom cijenom.

Također za sada još nije ni poznato kakva će biti njihova politika cijena na autocestama i na morskoj obali, odnosno da li će na tim postajama imati nešto skuplja goriva ili ne.

04.04.2011. 18:18:00
Novi komentar
nužno
nužno