« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
HRAM PISANE RIJEČI

Nacionalna i sveučilišna knjižnica proslavila svoj dan

NSK je s 1.900 posjeta dnevno nositelj hrvatskog obrazovanja i kulture.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev, CROPIX)
Više o

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

,

NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu danas je obilježila svoj dan, a na svečanosti, kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti, voditeljici Hrvatske knjižnice za slijepe Sanji Frajtag dodijeljena je nagrada NSK u Zagrebu za 2008. godinu.

Novoutemeljenu Nagradu Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 25.000 kuna dobitnici je uručio glavni ravnatelj NSK u Zagrebu Tihomil Maštrović. Nagrada NSK na državnoj će se razini od ove godine dodjeljivati na Dan NSK za izniman doprinos radu i razvoju hrvatskog knjižničarstva.

Maštrović je naveo nekoliko izuzetno važnih događaja za NSK koji su obilježili 2008., među kojima je najznačajnijim istaknuo međunarodno priznanje hrvatskoga jezika (1. rujna 2008.), ostvareno na poticaj NSK. Naveo je i 22. konferenciju ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica (CENL), po prvi puta održane u Hrvatskoj, u rujnu 2008. u Zagrebu, te obilježavanje 500. obljetnice rođenja klasika hrvatske književnosti Petra Zoranića i Marina Držića.

Istaknuo je da su najvažnija činjenica postojanja Knjižnice njezini korisnici. U Knjižnicu se 2008. upisalo gotovo 20.000 korisnika, a zabilježeno je oko 300.000 ulazaka u NSK, uz prosječni dnevni posjet od 1.900 korisnika. Većina, čak 15.469 učlanjenih korisnika studenti su zagrebačkog Sveučilišta, veleučilišta i ostalih visokih škola, a uz brojne hrvatske znanstvenike i istraživače, fondove NSK koristilo je i 257 stranih istraživača. Naglasio je da su ostvareni značajni pomaci na izgradnji budućeg Kongresnog centra NSK.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Jasen Mesić je u ime ministra Bože Biškupića i Ministarstva poželio nastavak uspješnog rada NSK-u te stotinama knjižničara koji, kako je rekao, dugodišnjim marljivim, strpljivim i zamozatajnim i vrlo često nedovoljno vrjednovanim radom održavaju bogati fond.

Istaknuo je da je NSK ne samo hram pisane riječi, nego jedan od nositelja kulturnog identiteta hrvatskog naroda te da Ministarstvo prepoznaje projekte NSK, od onih važnih za očuvanje povijesne baštine, pa sve do novih projekata. Dan NSK-a za Ministarstvo je simbol za svu knjižničnu djelatnost, istaknuo je Jasen Mesić.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš naglasio je da je povijest NSK i Sveučilišta zajednička, jer kako se razvijalo Sveučilište tako se razvijala i njegova knjižnica. Zajednička povijest znači i zajedničku budućnost, a za budućnost, radimo na puno projekata i važnih novih dostignuća, istaknuo je rektor Bjeliš. Spomenuo je i uvođenje nove informacijske podloge koja će objediniti fond, omogućiti jednostavniji i izravniji pristup i korištenje globalnih resursa. Naglasio je da knjižnice imaju novu ulogu - Sveučilište je istraživačko, pa se u njima zbiva istraživački život, a studentima znače i mjesto socijalnog života i rada. Bjeliš je naglasio da je završetak Kongresnog centra velika želja Sveučilišta.

Na svečanosti je predstavljen novi projekt NSK "Portal starih hrvatskih serijskih publikacija". Otvorena je i prigodna izložba "Značajne prinove Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u 2008.", koja će biti otvorena do 15. ožujka, a ulaz je slobodan. (hina/metro-portal)

21.02.2009. 00:48:26
Novi komentar
nužno
nužno