« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IZVJEŠĆE O POPLAVAMA

Na ugroženim područjima stanje uglavnom normalizirano

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je o stanju obrane od poplava na ugroženim područjima slavonskih županija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

voda

,

poplave

,

Slavonija

U protekla 24 sata na području Brodsko-posavske županije nije bilo oborina, a svi vodostaji su u opadaju. Vodostaji u dovodnim kanalima stagniraju. Javna vatrogasna postrojba (JVP) Slavonskog Broda, dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Nova Gradiška i brojni drugi DVD-i su i dalje uključeni u otklanjanja posljedica poplave na području Brodsko-posavske županije, a prioriteti su ispumpavanje poplavljenih podruma i bunara.

Stanovnici na poplavljenim područjima upozoravaju se da i dalje ne koriste vodu za piće iz onečišćenih bunara te da se jave vatrogascima radi njihovog ispumpavanja.Voda iz vodovoda se može koristi za piće nakon što se prokuha na području naselja Davor i Orubica, Vrbje, Lužani i Slavonski Kobaš.

Na temelju analize uzetih uzoraka ostaje na snazi upozorenje Županijskog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije od 6. lipnja, da voda u vodovodu Slavča (Nova Gradiška, Gornji Bogićevci, Rešetari i Cernik) nije zdravstveno ispravna.Nije kemijski ispravna i ne smije se koristiti za piće voda iz vodovoda na području naselja: Donji Andrijevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteških zdenaca u Donjim Andrijevcima i Garčinu.

Zbog zamućenja u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja: Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići i Čelikovići voda nije za piće. U navedenim mjestima Vodovod Slavonski Brod je osigurao vodu za piće u spremnicima. Voda iz izvora Tomislav kod jezera Petnja također nije ispravna za piće. Na području Nove Gradiške na raspolaganju su dvije cisterne s pitkom vodom. Ugroženom stanovništvu u Vrpolju na raspolaganju je jedna cisterna s pitkom vodom, a druga je stavljena na raspolaganje u Velikoj Kopanici i Gundincima.

Vodostaji rijeka u padu

Zbog poplave zatvorena je cesta Brčino-Grgurevići. Cestom Lužani-Kloštar-Slavonski Kobaš promet se odvija jednim kolničkim trakom. Prema Zaključku Stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije ukida se izvanredno stanje u kriznim dijelovima županije uzrokovano elementarnom nepogodom. Na snazi ostaju mjere pripravnosti za rijeku Savu. Sve nadležne institucije obaviti će izvide na terenu i početi s intenzivnim saniranjem šteta.

Grad Slavonski Brod će na svojoj službenoj internetskoj stranici objaviti informaciju o postupku, organizaciji i provedbi procjene štete od elementarne nepogode te u konačnici o određivanju sredstava pomoći, sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, navodi DUZS.

Na području Požeško-slavonske županije stanje je normalizirano. Vodostaji rijeka na cijelom slijevu su u daljnjem padu. Voda se s poplavljenih područja gotovo u cijelosti povukla. Za promet je još uvijek zatvorena cesta Čaglin-Kneževac (uz akumulaciju Londža).Na području Osječko-baranjske županije stanje je stabilno i pod nadzorom.Na ugroženom području Baranje, na nasipu, stanje je stabilno i pod nadzorom.

Sanacija nasipa na Karašici Baranjskoj kod Luča, 400 metara uzvodno od betonskog mosta je završena. Neprestano se provodi obilazak i nadzor cijelog nasipa.Vodostaj Baranjske Karašice sada opada svaki sat po jedan centimetar. Na ostalom području stanje se normalizira. Vodostaj Karašice (vodomjer Branjin Vrh) u stalnom je opadanju te je dosad opao za 14 cm od dosegnutog maksimuma. Još su zatvorene ceste: županijska cesta (ŽC) Ladimirevci-Satnica, lokalna cesta (LC) 44027 od D34 Kitišanci-Belišće, LC 44020 Harkanovci-Marijanski Ivanovci od ceste D517.

Na području Vukovarsko-srijemske županije na slijevnom području Biđ-Bosut vodotoci su u stagnaciji ili opadanju, ali se stanje popravlja. Vodostaj Bosuta opada. Vodostaj rijeke Berave kod Babine Grede je u stagnaciji i malom opadanju i ugrožava samo objekte izgrađene uz samu rijeku. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Vuku na dionici 8 (Tordinci), uvedene 4. lipnja. Vodostaj je dostigao 479 cm i stagnira. Provode se pripreme za dolazak vodnog vala na Dunavu. Na području Virovitičko-podravske županije na slijevnom području Karašica-Vučica na snazi je mjera pripremnog stanja obrane od poplava. Samo za potok Vojlovica, na vodomjeru Čačinci, na snazi su mjere redovite obrane od poplava, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 18:09:22
Novi komentar
nužno
nužno