« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
znanost u službi zdravlja

Na tragu uzročnika raka pluća

Britanski znanstvenici otkrili su da su tri područja DNK povezana pojavom raka pluća kod pušača, od kojih dva utječu na tip raka koji se razvija.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

rak pluća

,

plućne bolesti

,

lijek za rak

,

uzročnik raka

Nova saznanja potvrđuju prethodne studije koje su pretpostavljale postojanje genetske povezanosti, čak i kad se pušenje ne uzme u obzir.

Ipak, pušenje je odgovorno za devet od deset slučajeva raka pluća. Tim Instituta za istraživanje raka usporedio je uzorak od 1900 pacijenata s rakom pluća s uzorkom 1400 zdravih pojedinaca. Dobiveni rezultati iz područja genetskog rizika su dodatno testirani u još 2000 pacijenata i zdravih volontera.

Specifične različitosti povezane s rakom pluća pronađene su na petom, šestom i 15. kromosomu.

Tip raka koji zahvaća stanice ovisi na kojem kromosomu pojedinac ima promjene; anomalije na petom kromosomu najvjerojatnije će uzrokovati adenokarcinom, vrstu zloćudnog tumora koji potječe iz žljezda sluznice bronha. Šesti kromosom utječe na stvaranje adenokarcinoma ili još jednog tipa karcinoma, tzv. karcinoma pločastih stanica. Na 15. kromosomu izolirali su dva mjesta koja utječu na  to hoće li pušač  dobiti rak ili ne.

Ova područja genoma sadrže skupinu gena koja utječe na pušačko ponašanje i na rast odnosno odumiranje stanica.

Kod sadašnjih ili bivših pušača koji nose jednu kopiju svake od navedenih genetičkih varijanti povećava se rizik nastanka raka pluća za 28 posto, a za 80 posto kod onik koji imaju dvije kopije.

Za one koji imaju genetske promjene ali ne puše, rizik se ne povaćava.

Idući korak znanstvenika je otkrivanje i točna izolacija gena u tim područjima koji povećavaju rizik nastanka raka pluća i definiranje načina na koji to rade.

U međuvremenu, znanstvenici savjetuju da je najbolji način smanjenja rizika jednostavno prekinuti s pušenjem.

23.08.2009. 14:02:49
Novi komentar
nužno
nužno