« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
EKO

Na otocima sve više projekata obnovljive energiije

Na hrvatskim se otocima, posebno Krku, Cresu, Lošinju i Korčuli, posljednjih godina zahuktava priča o energetskoj tranziciji

Otoci su sve zanimljiviji
Otoci su sve zanimljiviji (Arhiva)
Više o

otoci

,

obnovljiva energija

Otoci su, kada je riječ o energetskoj tranziciji, odnosno prelasku na obnovljive izvore energije, posebno u fokusu s obzirom da je riječ o područjima čija je potreba za energetskom samodostatnošću veća nego drugdje.

Posebno je to izraženo u ljetnim mjesecima kada se za vrijeme turističke sezone stvara pojačani pritisak na postojeću infrastrukturu pa često dolazi do prekida u napajanju električnom energijom, ali i u opskrbi vodom, istaknuto je na Energetskoj akademiji pod nazivom "Čista Energija za EU otoke" održanoj u četvrtak i petak na otoku Korčuli u organizaciji Pokreta otoka i Tajništva za čistu energiju EU otoka.

No, "iako se suočavaju s posebnim izazovima, otoci su u jedinstvenoj poziciji da budu predvodnici energetske tranzicije zahvaljujući iznimnom bogatstvu obnovljivih izvora energije", istaknula je Antonia Proka iz Tajništva za otoke.

"Otočne zajednice moraju iskoristiti svoju specifičnu povezanost kako bi uspješno pokrenule procese prelaska na obnovljive izvore energije i time povećale svoju otpornost", rekla je Proka.

Implementacija čiste energije u sektore kao što su poljoprivreda i turizam, koji su na otocima najzastupljeniji, smanjuje operativne troškove i povećava konkurentnost proizvoda i usluga.

Neadekvatno gospodarenje otpadom, veliki problem na otocima, također se može velikoj mjeri riješiti implementacijom tehnologija čiste energije.

No, hrvatski se otoci u tim nastojanjima suočavaju s velikim izazovima kao što su nedovoljna osviještenost građana i nepostojanje adekvatne, kontinuirane edukacije, istaknuto je na konferenciji na Korčuli.

Iako je u posljednje vrijeme pokrenut niz uspješnih projekata, energetska tranzicija na hrvatskim se otocima odvija sporo. Istovremeno, neki europski otoci time se uspješno bave već godinama, pa i desetljećima.

23.10.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno