« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NITKO NE ZNA

Na jakni Mladena Šlogara nema baruta, traži se dodatno vještačenje

Dvojica vještaka ne slažu se oko razloga zašto na jakni nema baruta, a proturječni su i nalazi tragova kapljica krvi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Ivana Hodak

,

Mladen Šlogar

,

Ivan Turudić

,

Županijski sud Zagreb

,

sudski vještak

,

Šlogar jakna

U nastavku suđenja Mladenu Šlogaru, okrivljenom za ubojstvo Ivane Hodak, sudac Ivan Tudurić zatražio je dopunsko vještačenje prisutnosti barutnih čestica na ostaloj optuženikovoj odjeći jer je dosad vještačena samo njegova jakna na kojoj nisu pronađeni tragovi baruta.

Na današnjoj glavnoj raspravi na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočila su tri vještaka balističara.

Damir Tomašek iz Centra za kriminalističko vještačenje "Ivan Vučetić" rekao je da nisu pronađeni tragovi barutnih čestica na jakni koja im je jedina dostavljena. Na upit suca kako objašnjava da na jakni nema tragova nakon devet mjeseci, vještak je rekao da to nije trebalo ni očekivati.

S njime nije bio suglasan vještak Vojin Maštruko koji je rekao da se tragovi čestica na odjeći zadržavaju jako dugo, odnosno da praktično ostaju trajno. Riječ je o mikronima, česticama tisuću puta manjima od milimetra koje ostaju u odjeći i nakon pranja.

Za Maštruka je moguće da je prilikom prvog hica žrtva svojim tijelom zaklonila ubojicu i privukla sve čestice na sebe. No, to ne može objasniti nedostatak barutnih čestica pri drugom hicu jer je ubojica bio izložen kontaminaciji, a jedino objašnjenje je da ubojica nije imao na sebi odjevenu jaknu.

Vještak Maštruko zato smatra da bi ostali odjevni predmeti trebali sadržavati čestice baruta, a u suprotnom ne može objasniti nedostatak tih čestica.

Na suđenju je prikazana i trodimenzionalna rekonstrukcija dvije verzije ubojstva Ivane Hodak.

Svjedočili su još vještak za balistiku i oružje Rade Stojadinović i vještak sudske medicine Dušan Zečević.

S obzirom na proturječne nalaze tragova kapljica krvi, Turudić je zatražio njihovo ponovno vještačenje te dopunsko sudsko medicinsko-balističko vještačenje na okolnost je li se žrtva mogla kretati nakon prvog hica ili je, kako smatraju balističari, odmah pala na tlo, nakon čega je iz neposredne blizine drugim hicem pogođena u glavu.

Suđenje se nastavlja 9. i 12. ožujka, kada će biti pozvani vještaci za biološke tragove i psihijatrijski vještak. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 15:22:10
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    29.01.2010. 15:36
    Ma vidi čuda... Da nije razlog toga možda činjenica da Šlogar nije ubio Ivanu Hodak, a policija od samog početka prikriva ključne dokaze i daje kontradiktorne izvještaje kako se ne bi saznalo tko je pravi krivac i nalogodavac? Samo budala može povjerovati u neku od službenih teorija...
Novi komentar
nužno
nužno