« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 29 dana
STVARNO?

Muškarcima pretilost više škodi

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike

Riješite se trbuha!
Riješite se trbuha! (Arhiva)
Više o

pretilost

,

muškarci

Posljedice pretilosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje nerijetko završavaju preuranjenom smrću, pokazalo je najveće istraživanje o povezanosti pretilosti i preuranjene smrti čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet. 

Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, no podsjećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su pretili muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i više razine opasnih masnoća u jetri, piše BBC. 

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike. Riječ je o dosad najvećoj studiji ovog tipa.

Znanstvenici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija provedenih diljem svijeta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri milijuna ljudi, precizira Lancet.

- Pušenje uzrokuje četvrtinu svih preuranjenih smrti u Europi i u Sjevernoj Americi, a pušači moraju biti svjesni činjenice da opasnost od preuranjene smrti mogu smanjiti za 50 posto ako prestanu pušiti - kazao je Richard Peto, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Oksfordskom sveučilištu.

- No zabrinjava podatak po kojemu su prekomjerna težina i pretilost u Europi i Sjevernoj Americi općenito gledajući uzrok svake sedme preuranjene smrti u svijetu - upozorio je.

13.08.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno