« Život
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
FACIJALNE KARAKTERISTIKE

Muškarci šireg lica skloniji laganju

Ista teorija ne vrijedi za žene sa širim licima

Muškarci sa širim licem češće lažu
Muškarci sa širim licem češće lažu (graur codrin/FreeDigitalPhotos)
Više o

laži

,

lice

,

muškarci

,

laganje

Muškarci širih lica skloniji su laganju, uvjerava Michael Haselhuhn, su-autor istraživanja koje dokazuje kako pripadnici jačeg spola sa spomenutom facijalnom karakteristikom češće „eksplicitno obmanjuju svoje sugovornike u razgovoru i  da su više skloni tome da varaju kako bi izvukli financijsku korist".

U istraživanju su sudjelovale stotine studenata od kojih je znatan broj već radio na svojem magisteriju u kontekstu poslovne administracije, te brojni dodiplomci.

Stariji studenti budući magistri u prosjeku su imali 28 godina i bili su podijeljeni u pregovaračke timove za prodaju jednog imanja. Pokazalo se da su muškarci s visokim omjerom širine prema visini lica (dakle, oni sa širim licem) češće lagali o detaljima imanja, piše The Sun.

Dodiplomci, prosječne dobi od 22 godine, sudjelovali su u izvlačenju za nagradne kartice - maksimalan broj prijave za sudjelovanje ovisio je o zbroju dvaju virtualnih kockica za bacanje. Kao i u prethodnom slučaju, muški studenti sa širim licem su bili skloniji tome da prijave lažne zbrojeve kockica kako bi imali veće šanse na izvlačenju.

Istraživanje nazvano „Bad to the bone: Facial structure predicts unethical behaviour" (hrv, 'Zao do kosti: Facijalna struktura predviđa neetičko ponašanje'), prvi put je objavljeno u Časopisu Kraljevskoga društva.

Međutim, istraživanje je također pokazalo da ista teorija ne vrijedi za žene sa širim licima. Prijašnje analize su već pokazale da muškarci širih lica često jesu agresivniji od drugih muškaraca, a sada je dokazano i da više i češće lažu.

„Oni s većim omjerom širine prema visini lica osjećaju se moćnijima. Mi tvrdimo da odabrana tjelesna svojstva, koja su pouzdani pokazatelji muške dominacije i agresivnosti, ujedno mogu biti pouzdani čimbenici za predviđanje moralno upitnog djelovanja", citira The Sun Haselhuhna.

07.07.2011. 10:48:00
Novi komentar
nužno
nužno