« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Muškarci rizična skupina za rak pluća

Muškarci koji nikada nisu pušili imaju veće izglede da će umrijeti od raka pluća nego nepušačice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

rak pluća

,

rizična skupina

,

nepušači

U opsežnom istraživanju, koje je to društvo provelo u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji, utvrđeno je da nepušači imaju 25 posto veću vjerojatnost da će umrijeti od raka pluća nego žene koje nikada nisu pušile, čak i ako su oboljeli od te bolesti u sličnim okolnostima.

Muškarci koji nikada nisu uzeli cigaretu u ruke imaju 1,1 posto rizika da će umrijeti od raka pluća, u usporedbi s 0,8 posto kod nepušačica. Kod pušača taj rizik iznosi 22 posto za muškarce i 12 posto za žene.

"Rak pluća je značajan zdravstveni problem čak i kad bolest nije uzrokovana pušenjem", rekao je čelnik društva dr. Michael Thun, koji je i vodio istraživanje. Zbog čega je smrtnost od raka pluća veća kod muškaraca nepušača, nije poznato. "To je interesantno i zasad neriješeno pitanje", rekao je Thun.

U istraživanju se nepušačem smatrala osoba koja sama nikada nije zapalila cigaretu, neovisno o tome koliko je bila izložena pasivnom pušenju. Rezultati su objavljeni u listu Public Library of Science.

Pušenje je krivo za 10 do 15 posto slučajeva fatalnog raka pluća, barem kad su u pitanju Sjedinjene Države, i pojedinačno je najveći uzrok pojave te bolesti. Ostali rizični faktori su izloženost radonu i azbestu, kromu, kadmiju i arsenu, nekim kemikalijama, radijaciji, zagađenom zraku, ili unutarnjim emisijama koje se proizvode izgaranjem nekih goriva. (HINA)

12.09.2008. 09:43:05
Novi komentar
nužno
nužno